“Deelnemen zonder ambitie om te presteren.”

 

Hij is 44 jaar, hij behaalde meer dan 300 overwinningen, wereldtitels, Belgische titels, twee olympische deelnames en overwinningen te veel om op te noemen. Hij werd sportpersoonlijkheid van het jaar, sportman van het jaar, Flandrien van het veld en won de kristallen fiets. In 2016 hing hij de fiets aan de haak, maar wil die er nu weer afhalen. Al gaat het wel een een ‘speciale’ fiets.

“Ik heb mijn licentie aangevraagd bij de Belgische wielerbond, want er is me gevraagd om deel te nemen aan het wereldkampioenschap e-mountainbike”, zei Nys bij de NOS in De Avondetappe (de Nederlandse Vive le Velo). “Ik ga me wel verdiepen in die discipline. Ik wil ook opleiding gaan geven straks aan de oudere generatie, want ik ben ervan overtuigd dat het nodig is om mensen die met een elektrische fiets de baan op gaan daar ook een opleiding voor te geven. Dus ik ga deelnemen aan het WK e-mountainbike.”

Het WK e-mountainbike is een relatief nieuwe discipline en vereist vooral veel stuurmanskunst. Een behendigheid waar Nys een overschot van in huis heeft. Hij benadrukt wel dat het eenmalig is en uitte de Olympische gedachte dat deelnemen belangrijker is dan winnen.

Maar dat kunnen wij – sorry Sven – niet geloven.