Ongeveer 1,5 miljoen Syriërs vluchtten sinds het begin van het conflict naar het naburige Libanon. Ze vormen er ongeveer een kwart van de bevolking. Door het grote aantal vluchtelingen daar, en het tekort aan middelen, doen mensen werkelijk alles om te overleven. Ook organen verkopen.

De illegale organenmarkt heeft zich daardoor verplaatst van China en de Filipijnen naar het Midden-Oosten. Er zitten meer mensen die organen afstaan. En ze doen dat voor geen al te grote bedragen. Zo vond de BBC een 17-jarige jongen die enkele dagen geleden een nier had afgestaan voor 8.300 dollar, zo’n 7.600 euro.

De Britse televisiezender sprak er eveneens met een organenhandelaar. De man legt contact tussen de vluchtelingen en de vragende partijen en zorgt voor de orgaandonors tot een week na de operatie. De vluchtelingen worden geblinddoekt naar een locatie gebracht waar ze geopereerd worden.

Vaak zijn dat gehuurde huizen die tijdelijk omgebouwd worden tot mini-kliniekjes. Vlak voor de operatie wordt een aantal basisbloedtesten gedaan om te kijken of de vluchtelingen geen ongewenste ziektes hebben. Als dat oké blijkt, begint de operatie.

“Meestal vragen ze nieren, maar af en toe zijn het ook andere organen”, zegt de man die zich Abu Jaafar noemt. “Ooit heb ik vraag gehad naar een oog, en ik heb ook iemand gevonden die een oog wou afstaan.”

70 procent van de vluchtelingen in Libanon leeft onder de armoedegrens. Het zijn vooral vluchtelingen die niet geregistreerd staan als vluchteling, die geen recht op werk of steun hebben en die echt alles doen om zichzelf en familie in leven te houden.

Abu Jaafar ziet er geen graten in. “Ik vind dat ik de mensen help. Velen zouden toch gestorven zijn.” (BP)

Gepubliceerd door Bert Pichal

Houdt van Belgische bieren, bordspelen en de Backeljau's.