Slecht nieuws voor zij die zich door IS geroepen voelden.

De Syrische president Bashar Al Assad vindt dat alle terroristen die in Syrië misdaden pleegden, moeten onderworpen worden aan de Syrische wet. De president deed die uitspraak tijdens een interview met Paris Match. “Is-strijders die momenteel vastzitten in Koerdische gevangeniskampen in Syrië, moeten berecht worden in lokale rechtbanken die gespecialiseerd zijn in terrorismezaken”, aldus Assad.

Het is onduidelijk wat dat betekent voor de Europese Syriëgangers die in Syrische kampen zitten. Ongetwijfeld zal de discussie weer oplaaien tussen voor- een tegenstanders van het repatriëren van de ‘verloren schapen’. Toch heeft Assad een punt als hij zegt dat men voor misdaden die gepleegd zijn in Syrië, zich ook voor een rechter van dat land moeten verantwoorden.

Dat zal onze doodgewaande Syriëstrijder Abdellah Nouamane (23) – die ooit in Antwerpen verbleef – niet graag horen. Hij dook op in een Nederlandse reportage waarin hij – zoals zovelen – wist te melden dat hij ‘gebrainwasht was en zijn lesje heeft geleerd’. Eén voor één  lijken de grote helden die naar Syrië trokken en ons land uitspuwden, terug te willen keren. Nouamane laat aan de Nederlandse reporter weten dat hij ‘zo moe’ is. “Ik heb er genoeg van. Ik heb mijn lesje geleerd. Ik hoop gewoon dat ik mijn vrouw en kinderen ooit kan zien. Niermand wil hier blijven”, aldus nog de militant van Shariah4Belgium.

Wat hij de Nederlandse journalist niet vertelde was dat hij zelfs zijn moeder deed geloven dat hij gesneuveld was en dat hij België bedreigde met de volgende boodschap: “Alles gaat in de lucht in België. Ik zou zeggen van bibliotheken tot scholen, tot ziekenhuizen, tot winkelstraten, tot discotheken. Overal waar een ongeloof heerst.”