Er is een probleem als je teveel geloof hecht aan Oosterse gevechtsfilms als Ip-Man en Man of Tai-Chi.

Want in deze films haalt de oude ervaren meester het altijd van de jonge, wilde en naïeve dwaas. Elke slag en trap is netjes ingecalculeerd en beide tegenstanders delen telkens om de beurt een klap uit. De film eindigt altijd in een ongeschonden overwinning voor de leermeester en de onwetende snotneus verlaat het gevecht met een gekrenkte eer en gebroken ledematen.

Maar het echte leven is geen kung fu-sprookje. Dat mocht ook de 69-jarige zelfverklaarde Tai Chi-meester Ma Baoguo ervaren. Hij besliste na zoveel jaren om eens eindelijk de proef op de som te nemen, en zelf te kijken wat zijn gevechtstechnieken waard zijn op de mat.

In dit geval echter bitter weinig. Want de 49-jarige kickbokser Wang Qingmin veegt letterlijk en figuurlijk de vloer met hem aan. 

Ma Baoguo is trouwens geen onbesproken figuur. Hij houdt ervan om te spotten met professionele vechters en zo probeerde hij onlangs UFC-kampioene Zhang Weili uit te dagen voor een gevecht, maar zij weigerde beleefd. Ook eiste Baoguo een overwinning op tegen de Britse MMA-vechter Irving, maar de Brit gaf nadien toe dat hij betaald werd als een ‘acteur’ om klappen te incasseren van een oude Bruce wanne-Lee.

Het leverde Baoguo de bijnaam van expert in kung fu fakery op.

Laten we hopen dat hij nu eindelijk zijn lesje heeft geleerd, want de introductie in het onderstaande filmpje duurt namelijk langer dan het gevecht zelf. Zo niet, kan hij misschien volgende Griek eens bellen voor een kleine rematch.

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."