Olieprijs kent de grootste prijsstijging ooit.

“De drone-aanvallen op Saudische olie-installaties ontketenen chaos op de internationale oliemarkten”, dat kopt de Financial Review.

De aanval van 12 drones op de installaties van Abqaiq en Khurais zijn meteen voelbaar aan de prijzen van de ruwe olie. De beurzen reageren zenuwachtig. Beleggers hebben niet de gewoonte om te wachten op de komst van slecht nieuws. Dat bleek meteen bij de opening van de termijnmarkten in Azië, waar de prijs van de olie meteen steeg met 19 procent. Wanneer die stijging merkbaar zal zijn aan de pomp is een kwestie van dagen.

Zaterdag werd het Abqaiq-complex getroffen, wat de grootste olieverwerkingsfaciliteit ter wereld is. De Amerikanen noemen het een nooit eerder geziene aanslag op de oliereserves van de wereld. De productie zou zijn stilgelegd, al spreken de bronnen mekaar tegen. Ook over de verantwoordelijkheid is er onenigheid. De Jemenitische Houthi-rebellen zouden achter de aanvallen zitten, maar de VS zegt dat Iran verantwoordelijk is.

Het rommelt in ieder geval al een hele tijd in de regio en kans dat de VS het mis heeft is reëel. Sinds maart 2015 leidt Saudi-Arabië een coalitie van landen die een strijd voeren tegen de Houthi-rebellen in Jemen. De oorlog heeft geleid tot een van de grootste humanitaire rampen van deze tijd. Er vielen tienduizenden doden, miljoenen zijn ontheemd en veel Jemenieten kampen met ernstige tekorten.

De Houthi’s hebben vaker drones ingezet in de oorlog in Jemen. Ze beschikken volgens de VN over een drone die afstanden kan overbruggen tot 1500 kilometer. De rebellen hebben ondertussen nog aanslagen aangekondigd op doelen in Saudi-Arabië.

Hoe dan ook, over één zaak is iedereen het eens: het doel. Aandacht vragen door onrust te veroorzaken op de internationale beurzen. Dat doel hebben ze ongetwijfeld bereikt. Zoveel onzekerheid in een gebied dat sowieso al niet stabiel is, voelen we meteen in onze (internationale) portemonnee.

Wie nog geen mazout heeft besteld, kan dat misschien toch maar beter nu doen. Maar dan wel heel snel.