Vrijheid van meningsuiting mag alleen nog als je de ‘juiste’ mening hebt.

Niet alleen de profeet Mohamed ligt gevoelig bij cartoons, ook lachen met Zwarte Piet staat op de zwarte lijst. Tekenaar Erwin Vanmol werd van Facebook geflikkerd omdat hij Bol.com op de korrel nam. Of was het omdat er een afbeelding van Zwarte Piet op stond?


Bol.com profileert zich als “de winkel van ons allemaal” en wil politiek correcter zijn dan Greta Thunberg. Zwarte Piet is dan ook niet meer welkom in winkel van iedereen. Overvloedig consumeren in de naam van Sinterklaas mag nog wel.

“Zeven dagen Facebook jail wegens haatspraak”, schrijft tekenaar Erwin Vanmol op Twitter. “Dat heet fatsoen. Ja, racisme en discriminatie mag niet bij de wet. Dankjewel”, schrijft ene Noonah33366 in een reactie.

Haatspraak of satire? Gaan de sociale media bepalen wat mag of niet mag? Of is het aan de ‘Van Quickenbornes’ van deze wereld om de grote scheidsrechter te zijn? Onze nieuwe minister van Justitie vindt alvast dat haatmisdrijven te weinig vervolgd worden.

Maar wanneer er is er dan wel sprake van een haatmisdrijf en waar trek je de grens? Van Quickenborne wil zelfs de grondwet wijzigen om drukpresmisdrijven zoals homofobie of discriminatie op basis van religieuze overtuiging voor een correctionele rechtbank te kunnen brengen. Een drukmisdrijf heb je wanneer iemand een strafbare mening uit – alles wat aanzet tot haat, discriminatie of geweld in een openbare publicatie, online of op papier.

Gedaan met lachen?