Opdringerige verkopers moeten voor Luminus klanten beliegen

De telecom-energie-markt is in guerilla-oorlog. De concurrerende bedrijven bevechten mekaar met alle mogelijke middelen en balanceren op de rand van de criminaliteit. Om zelf uit de wind te blijven werken de grote moederbedrijven met onderaannemingen.  Die trekken hard-sell-verkopers aan die er niet voor terugdeinzen om mensen te beliegen. Dat ‘beliegen’ kan je breed interpreteren, maar laten we zeggen dat ze  lang niet het hele verhaal vertellen aan potentiële klanten. De goedkoopste formule vergelijken met de duurste formule van de concurrent, kan je bezwaarlijk informatief noemen. 

De bedrijfjes in onderaanneming ronselen op hun beurt verkopers via piramide-constructies en  beloven hun consultanten een toekomst van geld en glitter. Ook aan die consultanten vertellen die bedrijfjes lang niet de gehele waarheid, en verblinden ze met plezierreizen, smartphones en meer. Ze vertellen er niet bij dat de verkopers de ‘cadeautjes’ straks  bij hun belastingen kunnen ophoesten  als voordeel in natura, terwijl zij het zelf als bedrijfsonkosten inbrengen. Orange en Luminus  werken in ons land onder andere met Smart SN als dochterbedrijf. Smart SN gaat op zoek naar mensen die het in andere sectoren niet hebben gehaald en beloven hun de hemel op aarde. SmartSN is eigenlijk een doorstart van het voormalige ‘Euphony’ wat met dezelfde methodes opgesoupeerd was en een nieuwe naam nodig had. 

Het bedrijf is op twee terreinen actief.  Enerzijds wil het zoveel mogelijk contracten afsluiten voor Orange en Luminus, anderzijds moeten ze zichzelf blijvend bevoorraden met nieuwe verkopers. Het verloop is groot bij het bedrijf. Wekelijks organiseren ze informatieavonden waar verkopers nieuwe rekruten moeten aanbrengen. Via een piramidesysteem van bonussen en promotievoordelen worden verkopers gelokt en uitgedaagd om te presteren.

 

Wanneer een verkoper echter te succesvol wordt, grijpt men van bovenhand in zodat de groei stopt en de voordelen komen te vervallen. Weg voordelen, weg bonussen, weg verkoper. Maar ook de  Orange-contracten en voordelen die ze aanbieden, kunnen ze op termijn technisch niet waarmaken. De klanten komt erachter dat ze niet kregen wat hen werd beloofd en wanneer ze met het zoveelste technische probleem, voor de zoveelste keer, niet terecht kunnen bij de verkopers die het voor hen allemaal wel zou regelen, haken ze af en wachten af tot ze het contract kunnen verbreken, om weer over te schakelen.

Bij Luminus ging men nog een stapje verder. Een ex-wernemer getuigt aan 7s7.be. dat hij klanten moest beliegen om zo nieuwe contracten te kunnen afsluiten. Hij werkte niet rechtstreeks voor Luminus maar voor de SBS group (een soortgelijke constructie als SmartSN ). Hij moest proberen om het rekeningnummer van mensen te bekomen. Daarvoor werd een smoes bedacht. In Mediamarkt spraken ze mensen aan met de boodschap dat ze aanspraak konden maken op 100 euro terugbetaling van hun aankopen op het einde van het jaar. Wat ze er niet bij vertelden was dat de betrokkenen met hun handtekening  het licht op groen zetten voor een betaling via domiciliëring, waardoor hij of zij nietsvermoedend klant werd.

Het dochterbedrijf van de EDF-groep (Eléctricité De France) publiceerde donderdag een persbericht waarin Luminus dergelijke praktijken ten stelligste veroordeelt. “Indien geverifieerd, zal het bedrijf alle nodige maatregelen en sancties nemen tegen de verantwoordelijke verkooppartner(s)”, luidt het.

Hoog tijd dat deze telecombedrijfjes worden doorgelicht.