Hommeles in voetballand.

Telenet, Proximus en VOO krijgen niet waar ze voor betaald hebben en vragen dus hun geld terug. Matchen volgend jaar gratis uitzenden kan ook, maar het tv-contract ligt al in de schuif van Eleven Sports. Bijkomend probleem is dat de Pro League het geld al voor het overgrote deel verdeelde onder de clubs.

Er is haast bij voor de tv-zenders want als de veiligheidsraad morgen beslist dat er niet meer mag gevoetbald worden dan is dat overmacht en bij overmacht hoeft er niets terug betaald te worden.

Maar ook dat is niet zeker. Als er gerommel met geld is, is dat goed nieuws voor de portemonnee van advocaten. “Er geen vraag om de competitie te hervatten, wel om proportioneel het reeds betaalde bedrag voor de televisierechten terug te betalen aan de rechtenhouders”, aldus Telenet. Zij betaalden immers voor prestaties die niet geleverd werden.

Telenet wil er wel over spreken, maar waarschijnlijk wordt dat niet het gesprek dat zij voor ogen hebben. Zij denken aan een gespreide terugbetaling of uitzendrechten voor de waarde van dit bedrag te voorzien voor de drie operatoren voor een gelijk aantal matchen van het volgende seizoen. Het feit dat ze voor dat volgende seizoen de rechten aan Eleven Sports verloren, steekt natuurlijk nog altijd, en maakt een babbel onder volwassenen moeilijk.

Maandag gaan de actoren aan tafel zitten. Alle partijen zeggen dat ze tot een constructieve oplossing willen komen.