Lijkwagens mogen meerdere kisten vervoeren.

Het (beetje) goede nieuws: de afgelopen week werden er dagelijks gemiddeld 648 mensen opgenomen in het ziekenhuis, een stijging van (slechts) 49 procent tegenover vorige week. We zien een duidelijke daling van de stijgingspercentages. Drie dagen geleden noteerden we een stijging van 86 procent, de volgende dag 77 procent, een dag later 59 procent. Gisteren werden en 675 patiënten opgenomen in het ziekenhuis, vrijdag 720, woensdag 743. Ook de toename van het aantal besmettingen stijgt minder snel. Het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen steeg met (slechts) 24 procent: 15.967. Gisteren stegen we met 31 procent en de dag ervoor met 38 procent.

Het slechte nieuws: het aantal doden bedraagt intussen opnieuw meer dan honderd (102) per dag, in de periode tussen 22 en 28 oktober. Een week eerder waren dat er nog maar 40 per dag. Afgelopen vrijdag 31 oktober stierven volgens een voorlopig dagcijfer zelfs al 148 mensen, een sterftecijfer dat nog niet in het gemiddelde vervat zit en dat al sinds eind april niet meer zo hoog lag. Ook donderdag en woensdag stierven volgens voorlopige cijfers 132 en 133 mensen. Na het aantal besmettingen, het aantal ziekenhuisopnames en het aantal ingenomen bedden op intensieve zorg is dit de vierde dominosteen die valt.

De Vlaamse regering besliste vrijdag dat lijkwagens meerdere overledenen tegelijk mogen vervoeren omdat men vreest voor een capaciteitsprobleem. De sector zelf is bezorgd voor de veiligheid van haar personeel en vraagt aan de regering daarom dezelfde prioritaire behandeling als voor de zorg. Een lichaam blijft tot drie dagen na overlijden besmettelijk.

Begrafenissen moeten zich aan strikte regels houden. Een koffietafel is verboden, er mogen maximaal 15 bezoekers zijn.