Bij de Volkswagen-groep zouden ze voor de merken Audi en Porsche graag een Tesla-concurrent willen maken, maar dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn.

Ingenieurs van Audi en Porsche werken momenteel aan een Premium Platform Electric, kortweg PPE. Dat zou tegen 2021 klaar moeten zijn en de basis gaan vormen voor gloednieuwe elektrische auto’s.

De pionier in EV’s is echter Tesla, en dat weten de Duitsers ook wel. Daarom legden ze onlangs een zak geld op tafel, om snel een Tesla Model 3 geleverd te kunnen krijgen. Niet om ermee rond te rijden, wel om die volledig uit elkaar te halen om te zien hoe het allemaal in elkaar zit. Dat is op zich niet echt verwonderlijk en gebeurt wel meer in de autowereld: reverse engineering noemen ze dat.

Bij het Duitse Manager Magazin hebben ze het rapport kunnen inkijken, dat daarna opgesteld werd. Daarin staat onder andere het volgende: “De ingenieurs van Porsche en Audi moeten het Premium Platform Electric volledig herzien, omdat de Tesla Model 3 veel beter is dan ze dachten.”

Concreter: hun eigen PPE is ongeveer 3.000 euro te duur ten opzichte het platform van de Tesla. Een Porsche zouden ze eventueel nog 3.000 duurder kunnen aanbieden – want Porsche’s zijn nu eenmaal duur – maar voor Audi is dit een groot probleem.

Het rapport stelt dat Audi en Porsche de lancering van hun nieuwe generatie elektrische auto’s zal moeten uitstellen, om te kunnen concurreren met Tesla.

Er wordt ook nog wat geschreven over de Audi e-tron, die met een vanafprijs van 82.400 in de toonzaal staat. Ze hadden verwacht – of toch op zijn minst gehoopt – dat mensen bij de lancering ervan in de rij zouden staan om een exemplaar te bestellen, maar de verkoop ervan valt op zijn zachtst gezegd nogal tegen. Er werd twee miljard gestoken in de ontwikkeling ervan. En de hoop dat ze die ook zouden terugverdienen, werd inmiddels opgeborgen.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.