Nee.

Al maanden dringen experten aan op een regeling voor Belgen die terugkomen uit besmette gebieden. Maar van een regeling is er nog totaal geen sprake. Wouter Beke (CD&V) deed verwoede pogingen om in de journaals over te komen als een rots in de branding, met een eenduidig en duidelijk standpunt. Helaas, zoiets valt blijkbaar niet leren en ook nu weer blijven we op onze honger zitten. We zijn het ondertussen gewend van zijn departement.

Met het ingestudeerde nummertje van Beke leek alles nog helder en ok, maar van zodra er vragen werden gesteld, viel de Minsiter door de mand. Na ‘hard vergaderen’ kwam Beke met de volgende zachte verklaring: “Als u uit een hoog risicogebied komt, dan wordt de Vlaming in België als een hoogrisico-contact beschouwd. Dat wil zeggen dat u dan een test moet ondergaan en dat u ook in quantaine moet gaan.”
“Verplicht meneer de minster?”
En dan komt de Tjeven-bocht. Beke begint met niet te te antwoorden op de vraag door te stellen dat ze een een tijdelijke werkloosheid kunnen bekomen.
“Maar is het verplicht, staat er een straf op?”
“Op dit ogenblik is daar nog geen strafsanctie op als u nog niet effectief besmet bent, dat zijn we juridisch aan het bekijken, hoe we dat eventueel kunnen versterken.”

Nee dus. Volgens Beke is er een morele verplichting…enz..enz… STOP! Laten we even terugkeren naar het begin van dit artikel: “Al maanden dringen experten aan op een regeling voor Belgen die terugkomen uit besmette gebieden.”

En dan is er de heerlijke Belgische kers op de taart. De strikte regels van Beke die wettelijk geen verplichting kennen, gelden alleen voor Vlamingen, en niet voor Walen en Brusselaars. Wanneer, bijvoorbeeld, een vliegtuig uit een risicogebied, vol met Belgen landt, dan moeten de Vlamingen blijven staan – nu ja moeten, als ze ‘nee’ zeggen, is het ‘nee’ – en mogen de Walen en de Brusselaars gewoon passeren.

Gelukkig heeft Beke (naar eigen zeggen) contact opgenomen met de collega’s.

“En u zit op de dezelfde golflengte?”
En wat antwoordt Beke dan?
“Ik denk dat iedereen op dezelfde golflengte zit!”

Stilte.