YouTube-fenomeen ‘The Hacksmith’ komt naar Nederland.

Op 23 en 24 november komt The Hacksmith naar het sci-fi-festival de Bright Day in het Nederlandse Haarlem. Fans van sci-fi mogen dit festival zeker niet missen. Bright Day is hét techfestival van de lage landen. Bovendien pakken ze dit jaar pakken ze uit met een hele special gast: The Hacksmith.

Liefhebbers van sci-fi kennen ongetwijfeld de Canadees James Hobson, bekend als The Hacksmith, die ruim 7 miljoen abonnees op zijn YouTube-kanaal heeft. De Canadees maakt echte versies van voorwerpen en gadgest die je normaal alleen in films ziet. Het magnetische schild van Captain America bijvoorbeeld of Thor’s Hammer die onmogelijk op te tillen is voor wie het niet waardig is, IronMan’s handschoen, het zwaard uit Fortnite en zelfs een lightsaber.

The Hacksmith zal op 23 en 24 november een aantal van zijn creaties meebrengen naar Nederland, waar mensen die zelf mogen uit proberen.

“Vier jaar geleden kwam het moment dat ik dacht: misschien kan ik via YouTube wel mijn geld verdienen. Ik zegde mijn baan op, best riskant want ik had toen nog maar 70.000 abonnees. Binnen een paar maanden passeerden we de 100.000 en dacht ik: dit is misschien wel echt mogelijk”, zegt James.

De echte doorbraak voor The Hacksmith kwam toen hij het schild van Captain America maakte, in de zomer van 2016. “Ons kanaal ging van 100.000 abonnees naar een half miljoen in slechts een maand tijd. Er werd ineens meer mogelijk: we kregen sponsors en onze abonnees verdubbelen sindsdien jaarlijks.”

Momenteel is zijn kanaal dat tientallen miljoen keren bekeken wordt uitgegroeid tot een bedrijf met twaalf medewerkers.

“Ik hou niet van het woord onmogelijk”, zegt Hobson. “Ondenkbaar is beter.”