Het is niet de eerste keer dat het bekende whiskymerk The Macallan Distillery een zeer oude whisky op de markt brengt.

Zo waren er onlangs de Macallan Peter Blake 1926  en een Macallan Valerio Adami 1926. Beiden 60 jaar oud en geveild in Hong Kong voor een extreem zacht prijsje. Iets minder duur was dan weer de Macallan 1977 Fine & Rare, maar toch nog steeds 300 euro per gerijpt jaar.

Maar in ouderdom moeten bovenstaande whisky’s hun meerdere erkennen in The Macallan 72 Years Old in Lalique. De naam verklapt de leeftijd al van deze single malt. Volgens de distilleerderij heeft dit drankje de perfecte balans tussen sterke, zoete eiken met een verfijnd karakter. De smaak gaat van fruitig met hier en daar een turfachtige nasmaak.

Na een rijping van 72 jaar zie je aan de lichte kleuring dat je hier te maken hebt met een bijzondere whiskey. “Hoewel het in alle aspecten delicaat is, biedt het een intense ervaring die de indrukwekkende geschiedenis van The Macallan weerspiegelt”, aldus Nick Savage, de Macallan Master Distiller.

Vanaf augustus verschijnen er amper 600 flessen van en dat telkens met een kost van 52.000 euro per fles. Maar voor zo’n prijsje wordt de whisky wel geleverd in een prachtige Lalique kristallen karaf en kan hij bewaard worden in een handgemaakte houten kist, ontworpen door Burgess Studio

Veel geld, maar het kan je binnen een x-aantal jaar het veelvoudige opleveren.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."