“Volg mij gewoon en loop alsof je leven ervan afhangt.”

The Maze Runner is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van James Dashner en speelt zich af in een post-apocalyptische wereld. De film begint met de 16-jarige Thomas die wakker wordt in een donkere lift. Hij heeft geen idee hoe hij daar terecht gekomen is, waar de lift hem naartoe zal brengen, of wie hij eigenlijk zelf is. Thomas’ geheugen blijkt te zijn gewist, net als dat van alle andere jongens die hem bij aankomst op staan te wachten.

Hij komt terecht in een onbekende wereld, bestaande uit een open ruimte (de Glade) die omringd is door een gigantisch labyrint. De jongens hebben daar hun eigen samenleving opgebouwd. Er geldt één belangrijke regel: niemand mag het labyrint betreden. Met uitzondering van de renners

Overdag is het toegestaan voor de renners om het labyrint te betreden: ze rennen, onthouden de weg, maken kaarten en proberen zo een uitweg te vinden. Na zonsondergang, als de deuren op mysterieuze wijze dichtgaan, wordt het labyrint geteisterd door angstaanjagende wezens, Grievers genaamd.

Niemand heeft ooit een nacht in het labyrint overleefd. Al drie jaar lang proberen ze, zonder enig succes, de uitgang van het labyrint te vinden. Maar wanneer de lift het meisje Teresa aflevert, verandert de situatie drastisch: de deuren sluiten niet meer en de wereld lijkt op zijn kop te staan… .

Er zijn ondertussen drie films gemaakt van de The Maze Runner, waarvan deel één veruit het meest intrigeert omdat het je nieuwsgierigheid blijft prikkelen met onbeantwoorde vragen. In die zin is The Maze Runner het bewijs dat in een thriller de vraag belangrijker is dan het antwoord.

Q2 / 22 maart, om 20:00 -22:00 : ‘The Maze Runner’