Klimaattop verhuist van Chili naar Spanje.

De data voor de klimaatconferentie COP 25 zijn de dezelfde gebleven – van 2 tot 13 december – maar de locatie is naar de andere kant van de wereld verhuisd. Door sociale onlusten in Chili, wordt Spanje het gastland voor  de klimaatconferentie.

“Ik heb de halve wereld rondgereisd, in de verkeerde richting”, zegt Thunberg. Net als Anuna De Wever – die nog onderweg is – stak Thunberg met een zeilboot de oceaan over. Zij willen beiden geen gebruik maken van het vliegtuig omdat dat schadelijk is voor het milieu. Gelukkig kunnen beiden nog wel gebruik maken van de niet schadelijke communicatiemiddelen om te melden dat hun principes hen behoorlijk in de problemen hebben gebracht. Thunberg doet op twitter een oproep aan de wereld om naar een oplossing voor haar te zoeken. Wie kan haar op een milieuvriendelijke manier voor 2 december naar Madrid brengen?

Voor Anuna ziet het er minder goed uit, want zij heeft nog wat afspraken met indianen. Dat zij niet met dezelfde boot waarmee ze nu nog op de oceaan ronddobbert, kan terugkomen, wist ze al eerder. Wind en zeestromingen zouden dat in deze tijd van het jaar onmogelijk maken. De vraag is wat haar verdere plannen dan wel zijn en hoe ze terug naar België kan komen zonder imagoschade te lijden.

Als Anuna terugkomt met het vliegtuig, is de kans groot dat een vervelend welkomstcomité haar zal opwachten in Zaventem.