De grote Albert Einstein toonde al aan dat tijdreizen mogelijk is.

Dus twitteraar @varun_mathur die stelt dat hij uit 2025 komt en de maatschappij op dat ogenblik beschrijft, is niet eens onmogelijk. Lees even mee met de man.

Corona heeft het weefsel van de maatschappij stukgemaakt. ‘Als mensen hebben we ons aangepast, en de epidemie overleefd.’ In 2025 is er nog steeds geen goed vaccin beschikbaar voor de miljarden mensen op aarde. ‘Belangrijke mensen hebben wel een vaccin gekregen, maar de rest is nog steeds aan het wachten. Gevolg is dat de maatschappij grondig gewijzigd is.’ Kudde-immuniteit werd niet bereikt en was ook geen doel, integendeel. Doel is om het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden.

Iedereen draagt buiten een masker. ‘Maskers zijn zoals schoenen. Je gaat het huis niet uit zonder. Velen hebben een collectie mondmaskers, zoals een collectie schoenen.’ Er is een mondmasker voor elke gelegenheid.

Gezondheid is in 2025 geen privé-zaak meer. De lichaamstemperatuur van burgers wordt overal gemeten en de informatie wordt centraal bijgehouden. Social distancing is de norm geworden. ‘Mensen zijn het niet meer gewoon dat je dicht bij hen komt.’

Werken op kantoor kwam nooit helemaal terug. Thuiswerken werd de norm. Reizen is een virtuele ervaring geworden in 2025. Restaurants zijn peperduur geworden aangezien ze minder klanten kunnen bedienen. Takeaway is de standaard geworden. Bioscopen zijn nooit helemaal teruggekomen. Mensen bekijken nieuwe films via streaming.

Een van de weinige winnaars is de boekensector. Niet de boekenwinkels, maar de auteurs en de uitgeverijen. De boekenverkoop is exponentieel gestegen sinds 2020.

Toch nog een positieve boodschap om te eindigen. Zoals de Italianen zeggen: Se non è vero, è ben trovato (als het niet waar is, is het goed gevonden). Een uitspraak die dateert van voor 2020 overigens…

(Thierry Debels)