Topadvocaat Kris Luyckx koopt zijn proces af

Wie genoeg betaalt, wordt niet vervolgd.

“De Zaak is van de baan”, dat is alles wat strafpleiter Kris Luyckx kwijt wilde over het onderzoek tegen hem naar heling en schending van het beroepsgeheim. Advocaat Kris Luyckx is onder meer bekend als raadsman van voetbalmakelaar Dejan Velkovic, uroloog Bo Coolsaet en van een slachtoffer van de Reuzegom-studentenclub.

In ons land kan je een strafrechtelijke veroordeling afkopen, ten minste als je genoeg centjes hebt. In juli nog maakte Dominique Leroy gebruik van onze klassenjustitie en kocht voor 107.841,01 haar blanco strafregister. Hoeveel Luyckx heeft betaald om gerust gelaten te worden, is niet bekend.

In februari kwam Kris Luyckx (49) breed in de media omdat er een onderzoek liep tegen hem. De feiten waarover het ging dateerden van 2017. Tijdens huiszoekingen bij een gearresteerde homejacker hadden speurders een verborgen wapen niet gevonden. Luyckx zou de moeder van de verdachte daarover hebben ingelicht en haar de raad hebben gegeven het wapen te verstoppen. De speurders roken onraad toen de moeder het voorval aan de telefoon vertelde. Zij stond onder tap. Oeps. Plotseling werd er mediastilte geëist, want een gerechtelijk onderzoek naar je persoon kan je als strafpleiter en plaatsvervangend rechter bij het hof van beroep in Antwerpen, missen als kiespijn.

Maar dat probleem is nu afgekocht, Kris Luyckx heeft een deal gesloten met het parket-generaal van Brussel. Luyckx zelf wil er niets over kwijt – heel a-typisch voor een pleiter die doorgaans wel van een cameraatje houdt – maar zijn advocaat Patrick Hofströssler komt met een uitleg: “Tijdens het onderzoek is er nooit bewijs geleverd dat Kris Luyckx een misdrijf zou hebben gepleegd. Hij is ervan overtuigd dat als hij al zou zijn vervolgd, de strafrechter hem zou hebben vrijgesproken. Het onderzoek sleepte  al drie jaar aan. Als advocaat wilde hij zijn aandacht en energie volledig kunnen besteden aan het verdedigen van zijn cliënten en niet aan het afslaan van persoonlijke aanvallen. Al zeker niet wanneer het proces in de media zou gevoerd worden zoals bleek toen de zaak in februari 2020 plots uitlekte.Vandaar dat Kris Luyckx deze zomer het schikkingsvoorstel van het Brusselse parket-generaal heeft aanvaard, zonder enige schuldbekentenis. Het dossier is daarmee afgesloten.”

Verdere vragen worden niet geappreciëerd.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More