“Een bende kiekens”

Vòòr de persconferentie van premier De Croo, gisteren, sprak Het laatste Nieuws met driesterrenchef Peter Goossens. Op het moment van het telefoontje was net gelekt dat alle horeca vanaf maandag de deuren zouden moeten sluiten. Goossens kon zijn verontwaardiging niet verbergen en noemde die daar in Brussel “een bende kiekens”. Het ziet ernaar uit dat De Croo met zijn gevolg de eerste jaren geen tafel moet reserveren in Het Hof van Cleve, want Goossens was zo woest dat hij ging schelden. “Denken die dat wij een ‘bollenwinkel’ runnen of zo?”

Zijn verontwaardiging valt te begrijpen, een sterrenrestaurant is geen bruine kroeg waar ze in de late uren op de tafels staan te dansen. Ook al hebben zij er alles aan gedaan om corona-proof te serveren, De Croo kan zich nu eenmaal niet wagen aan uitzonderingen. “Het is om te schreeuwen. Het is om te bleiten.”

De frigo’s zitten vol, het wildseizoen komt eraan, en ze likken nog de wonden van de eerste golf. Goossens denkt dat de “wereldvreemde” beslissing verstrekkende gevolgen zal hebben, ook buiten de horeca. “Wie gaat er de komende weken nog op daguitstap naar zee? Nergens nog een koffie kunnen drinken of ergens wat gaan eten. Ook alle andere winkels op die locaties zullen dat voelen, hoor. Hier dreigt het ganse leven even weer mee stil te vallen.”

Hij verwijst naar de cijfers uit het buitenland die aangeven dat nauwelijks 1,8 procent van alle besmettingen komt uit de horeca komt. Als de “kiekens van Brussel” zomaar mogen beslissen over zijn loon, vraagt Goossens zich af of hij aan het eind van het jaar dan ook mag beslissen wat hij gaat doen met zijn belastingen.