‘War on drugs’ verschuift het probleem van de haven naar de weg.

Wie vandaag een container in de Antwerpse haven wil afhalen, krijgt daarvoor een pincode. Vanaf volgende jaar wordt dat systeem afgeschaft omdat de pincode telkens langs meerdere handen passeert en de kans groot is dat het aan de verkeerde vingers blijft plakken.

De code gaat van de scheepsagent naar de directeur van een transportbedrijf en zo naar de chauffeur van dat transportbedrijf die de container moet ophalen. Vanaf 1 januari krijgt alleen de chauffeur die de vracht moet ophalen enkele minuten voor hij die moet laden een digitale sleutel te zien. Het gevaar dat drugsbendes de pincode kunnen onderscheppen, wordt daarmee geminimaliseerd

“Wij kunnen deze verdere beveiliging van de Antwerpse haven alleen maar toejuichen”, zegt Isabelle De Maegt, directeur van transportfederatie Febetra in GVA. “Maar we vrezen dat de drugsmaffia een andere uitweg zal zoeken. Er is een reëel risico dat vrachtwagens worden overvallen nadat een container is opgehaald. De marktwaarde van drugs is heel hoog, waardoor criminelen niet terugdeinzen voor gewelddadige acties.”

Het legt op een pijnlijke manier bloot dat de war on drugs een globale aanpak nodig heeft, over de grenzen heen, over bevoegdheden en sectoren: een totaalaanpak. Het is wellicht niet toevallig dat België – en met name Antwerpen – het depot van drugs is voor Europa. We zijn niet alleen het land van de achterpoortjes, maar ook het land van de duizend en één bevoegdheden.