“Niets is erger dan de overwinning bekend maken voor dat die is binnengehaald”

De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal dagelijkse doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken. De regels voor het behouden van “sociale afstand” tot elkaar blijven van kracht tot 30 april. Dat heeft de president zondag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Het is erg belangrijk dat iedereen zich strikt aan de richtlijnen houdt”, aldus Trump. Hij verwacht dat de VS tegen 1 juni weer aan het herstellen is.

“Niets is erger dan de overwinning bekend te maken voordat de overwinning is behaald”, liet een zelfverzekerde president weten. Hij prees de kracht van natie en manier waarop de Amerikanen weer eens een uitdaging zouden overwinnen. “Als we de schade kunnen beperken tot laat ons zeggen 100.000, dat is een verschrikkelijk aantal, misschien zelfs minder … Als het dus tussen de 100.000 en 200.000 is, dan hebben we allemaal samen heel goed werk geleverd”, aldus de president.

Trump is traditiegetrouw 180 graden gedraaid en ontpopt zich nu als de redder des vaderlands. De coronacrisis heeft de bloeiende Amerikaanse economie midscheeps geraakt. In een week tijd verloren ruim drie miljoen Amerikanen hun job. Dinsdag volgt een “belangrijke aankondiging” over de plannen en strategie van de regering voor de komende tijd. In de VS wordt nu geadviseerd om thuis te werken en groepen groter dan tien te vermijden. Ouderen wordt verzocht om volledig thuis te blijven.

Op dit moment zijn 2.479 patiënten in de Verenigde Staten overleden aan Covid-19. Het land telt 142.106 besmettingen, het hoogste aantal ter wereld