De kansen keren.

Het laatste debat tussen Donald Trump en Joe Biden was een min of meer normale gedachtewisseling tussen twee politici. Met dank aan de microfoon die aan en uit kon.

Trump en Biden hebben blijkbaar geleerd dat het publiek niet enthousiast was over de erg agressieve toon van het eerste debat. Bekende standpunten werden herhaald zonder dat de kandidaten brutaal in de clinch gingen. Trump deed er alles aan om een presidentiële indruk te maken. Hij bewierookte zijn aanpak van de coronacrisis en beloofde dat er tegen het einde van het jaar een vaccin zal zijn. Biden lachte dat optimisme weg en sprak van een “donkere winter”, waarbij maskers en “social distancing” noodzakelijk zullen blijven.

Niet veel nieuws onder Amerikaanse zon dus. Leuk detail was de opmerking van Trump over het “institutioneel racisme in Amerika.”. “Ik ben de minst racistische persoon hier in het debat”, zei Trump zonder verpinken. Wellicht viel zwart Amerika toen van zijn stoel. Nu ja, als hij het zegt …!?

Tot nu toe lag Biden voor in de peilingen, maar het lijkt erop dat de kansen keren voor Trump. Misschien kiest Amerika straks toch nog maar eens voor de witte clown, bij gebrek aan beter. Biden mist nu eenmaal ‘punch’ en in een land dat staat voor groot, groter, grootst, is dat een enorm nadeel.