“Er zullen nog meer mensen sterven als de maatregelen niet worden opgeheven.”

Laat het duidelijke zijn: Trump is een non-believer. Aanvankelijk minimaliseerde – om niet te zeggen ontkende – hij de virusuitbraak. Vervolgens schoffeerde hij de Chinezen die voor hem de grote schuldigen zijn en maakte daarna een zachte bocht van 180 graden om te komen tot een aantal aanbevelingen voor zijn land om de komende vijftien dagen het aantal sociale en professionele contacten zoveel mogelijk terug te dringen.

Nu deze maatregelen de economie raken, draait hij weer de andere kant op. “We moeten ons land weer aan het werk krijgen. Ons land wil weer aan het werk”, zegt Trump in een interview met Fox News. “De behandeling is erger dan het probleem. Nogmaals, veel mensen – volgens mij meer mensen – zullen sterven als we dit laten voortduren. We moeten weer aan het werk. Onze mensen willen weer aan het werk.” Tegen pasen wil Trump iedereen weer aan het werk zien.

Maar wetenschappers spreken de president tegen. Het aantal mensen dat besmet is met Covid-19 stijgt explosief. Het land steekt binnenkort mogelijk Europa voorbij en is op weg om het nieuwe epicentrum van de pandemie te worden. In New York alleen al zijn intussen 25.665 mensen besmet en stierven 157 patiënten. Experts verwachten dat de wereldstad binnen twee tot drie weken het hoogtepunt van de coronacrisis zal zien. De staat telt momenteel zo’n 53.000 ziekenhuisbedden, maar men schat dat er tussen de 110.000 en de 140.000 nodig zullen zijn. Het land beschikt bovendien niet over een sociaal vangnet als het onze en dat zal leiden tot onnoemelijk veel menselijke drama’s. Trump is voorlopig enkel bezig met het aanpakken van de gevolgen en pompt 2.000 miljard in de economie.

Het ziet er naar uit dat corona dan toch een rol zal gaan spelen in de komende presidentsverkiezingen, want een virus kan je niet kopen.