Amerikaanse regering dreigt met importheffingen

Trump dreigt er al langer mee om om Europa economisch te straffen als ze niet bijspringen in zijn militaire escapades. Maar deze keer is Trump wel heel concreet. “Beschuldig Iran of krijg importheffingen”, aldus de Wahsingtin Post.

De Amerikaanse regering dreigt met importheffingen van 25 procent op Europese auto’s als Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk niet met formele beschuldigen komen richting Iran. Nochtans voerden de genoemde landen onlangs de druk op Iran nog op om de naleving van het nucleair akkoord af te dwingen en het lag in de lijn van de verwachtingen dat zij van plan waren om een dezer dagen Iran in staat van beschuldiging te stellen.

De Amerikaanse ambassadeur in Duitsland deed het bericht alvast af als “fake news”, maar van Trump zelf kwam nog geen reactie.

Fake news of niet, ‘strange news’ is het alleszins wel. Analisten vragen zich af of Trump de druk op Europa wil opvoeren, na zijn handelsdeal met China. Maar dan nog valt deze economische oorlogsverklaring aan bondgenoot Europa niet te verklaren.