De ruimtemacht wordt de 6de militaire tak van het Amerikaans leger.

Naast de landmacht, de zeemacht, de kustwacht, de luchtmacht en de mariniers, lanceert Trump de zesde macht: de ruimtemacht. De “Space Force” gaat de Amerikaanse belangen verdedigen vanuit de ruimte. Volgens Trump gebeurt er van alles in de ruimte. Het is het nieuwe slagveld van de wereld volgens de president. “Wanneer onze nationale veiligheid ernstig bedreigd wordt, is het van vitaal belang dat Amerika in de ruimte superieur blijft”, zegt Trump bij de officiële bekendmaking van de nieuwe ‘Space Force”.

We liggen voorop, maar liggen niet genoeg voorop. Maar heel gauw zullen we heel sterk voorop liggen”, aldus nog een heel troste Trump.

Amerika besteedt jaarlijks 738 miljard aan defensie. Een deel daarvan – aanvankelijk ‘slechts’ 36 miljard dollar – wordt nu vrijgemaakt voor de ruimtemacht.

Het is niet de bedoeling dat er troepen in de ruimte worden gebracht, maar ze gaan de VS-doelen extra beschermen met satellieten die moeten dienen voor communicatie en bewaking. De VS voelt zich voornamelijk bedreigd door de Chinese en Russische ontwikkelingen in de ruimte. Beide supermachten beschikken volgens vice-president Mike Pence over lasers en anti-satelliet raketten die de Amerikanen willen kunnen counteren.

Veel details werden er echter niet vrijgegeven. De Amerikanen houden het liever ‘top secret’, wat niet wegneemt dat ze heel even en volgaarne hun technische spierballen willen tonen.