Meeste besmettingen ter wereld.

Het ziet er naar uit dat de VS de prijs zal betalen voor de clown die ze hebben verkozen als president. Lange tijd was er niets aan voor Trump, want hij was met belangrijker zaken bezig, zijn herverkiezing. Maar langzaam maar zeker, kon hij er niet meer omheen dat er wat aan de hand was. Op 13 maart sloot Trump de grenzen voor vluchten die uit Europa kwamen. Het probleem zat hier bij ons, niet in zijn land. Hij had gelijk dat Europa er erg aan toe was, maar Trump was er nog altijd van overtuigd dat het in de VS niet zou gebeuren. Het was ten slotte maar een griepinfectie die de VS wel de baas zou kunnen.

Pas toen de economie klappen begon te krijgen, begon hij toe te geven dat er wel degelijk iets aan de hand is en kwam hij met maatregelen om de gevolgen en niet de oorzaak aan te pakken. Toch ziet hij nog altijd geen reden om de noodtoestand uit te roepen. Hij gebruikt het spreekgestoelte van de president om er halve verkiezingsspeeches te houden en scheldt iedereen uit die het niet met hem eens is. Trump wil snel de strikte maatregelen afbouwen, want die passen niet in zijn economische droom. “Het zou mooi zijn als iedereen Pasen zou kunnen vieren in overvolle kerken”, aldus Trump.

Ondertussen trekt New York – waar het virus het hardst toeslaat – aan de alarmbel. Er zijn niet genoeg beademingstoestellen, onvoldoende beschermende kleding, alsmaar meer dokters en verplegers die ziek worden, meer besmettingen, meer doden.

De Verenigde Staten is sinds donderdag het land met de meeste besmettingen. De teller staat er op 82.404 geregistreerde besmettingen. Het aantal doden is er intussen opgelopen tot meer dan 1.000, waarvan ongeveer een kwart in New York. 3, 3 miljoen mensen hebben al een aanvraag voor werkloosheidsvergoeding ingediend. Het reddingsplan van 2.000 miljard dollar dat net is goedgekeurd in de Senaat geeft iedereen nu 600 dollar per maand boven op de gewone uitkering, maar daarmee los je het probleem niet op. Wie het gat in de romp van een zinkend schip niet dicht, zinkt. Gelukkig is er de garantie gegeven dat alle zieken zullen worden opgevangen, want in de VS zijn ziekteverzekeringen duur en niet voor iedereen betaalbaar.

De poort naar de hel staat open en een clown van een president staat aan de ingang om de ticketjes af te scheuren. New York noemt de coronaramp nu al groter dan de aanslagen van 9/11 .