Biden laat zich nog maar eens testen.

In een auto die speciaal uitgerust is om een chemische aanslag te weerstaan, maakte de Amerikaanse president Trump een verrassingsritje. Het Witte Huis wil koste wat kost bewijzen dat alles auwkeej  is met de wereldleider. De natie en de hele wereld moet op twee oren kunnen slapen.

Maar het pakte toch enigszins anders uit. Trump krijgt bakken kritiek op zijn uitstapje. “De onverantwoordelijkheid is verbazingwekkend”, schrijft James Phillips, een arts die werkt in het Walter Reed ziekenhuis, op twitter.

Volgens hem moet iedereen die in de wagen zat tijdens de “totaal onnodige” rit nu 14 dagen in quarantaine. “Ze kunnen ziek worden. Ze kunnen sterven. Voor politiek theater. Verplicht door Trump om hun leven op het spel te zetten voor theater. Dit is gekkenwerk”, klinkt het.

Diezelfde Philips vraagt zich in The New York Times af of Trump zelf bepaalt hoe zijn artsen hem behandelen. “Waar eindigt de arts-patiëntrelatie, en begint de relatie tussen ondergeschikte en Commander in Chief?” Volgens de arts worden de dokters gedwongen om zo’n uitstap goed te keuren.

Het lijkt erop dat Trump straks weer op zijn oude vertrouwde troon van het Witte Huis zal zitten en zich zal profileren als quasi bovenmenselijk: de man die moeiteloos Covid-19 overwon! Al zegt hij wel in een videobooschap dat hij “veel geleerd heeft”.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden is ondertussen opnieuw negatief getest op het coronavirus. De test is zondag afgenomen, deelt het campagneteam van Biden mee. Vrijdag testte de voormalige vicepresident ook negatief.