Trump twittert woest om zich heen.

Volgende week beginnen de eerste verhoren voor de impeachment-commissie van het Huis van afgevaardigden. Daarmee wordt de procedure om president Trump af te zetten onvermijdelijk. Trump is razend nu ook enkele Republikeinen zich van hem afkeren. Waar Trump vroeger al een fervent Twitteraar was, laat hij zich nu volledig gaan op zijn favoriete speeltje. De president twittert dag en nacht en spaart niemand meer. Hij gaat zo ver in zijn scheldpartijen dat hij zichzelf wel eens zou kunnen beschadigen.

“Joe Biden is dom.”

“Journalisten zijn dieren.”

“Alleen uitschot schrijft nieuws als dit.”

In een gelekte video zegt Trump in een besloten vergadering: “We zijn in oorlog. Deze mensen zijn ziek.”

En voor de klokkenluider die aan het licht bracht dat Trump de buitenlandse politiek gebruikte om zijn tegenstanders in eigen land te bestrijden, had hij een boodschap: “Hij is een spion. Vroeger rekenden we met dat soort op andere manier af.”

De tweets van Trump kunnen evenwel niet verhinderen dat volgende week de commissie Kurt Volker wil ondervragen, één van de hoofdrolspelers en speciaal gezant voor Oekraïne. Volker is ontslagen en heeft de clan-Trump de rug toegekeerd. Maar het wordt nog erger voor Trump nu minster van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo,  de correspondentie van de VS met de Oekraïense regering, moet overhandigen aan de onderzoekscommissie. Dat zou Trump wel eens finaal met zijn rug tegen de muur kunnen plaatsen. ‘En dat zou wel eens gevaarlijk zou kunnen worden’, beweren sommigen. Men houdt er ernstig rekening mee dat een Trump in het nauw ongekende dingen gaat doen.