Het coronavirus is nu officiel een pandemie.

Reizen vanuit Europa naar de VS worden door Trump voor 30 dagen opgeschort. Trump laat daarmee zijn redenering vallen dat het allemaal fakenieuws was om zijn economisch succes te vernietigen. De schuld ligt volgens hem nu bij China, waar het virus begonnen is, en bij Europa omdat het te weinig gedaan heeft om de uitbraak af te remmen. En dus wil de Amerikaanse clown laten zien dat hij sterke Jan is en neemt een drastisch besluit.

De maatregel gaat in vanaf vrijdag middernacht (lokale tijd) voor een periode van dertig dagen, maar geldt niet voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk. Ook Amerikaanse burgers kunnen na een grondige controle hun land opnieuw binnen. Trump benadrukt dat de beperking mensen stopt, maar geen goederen, al is dat een redenering die kant nog wal raakt, want goederen zonder mensen gaan nu eenmaal nergens naartoe. Hij noemt de maatregelen “hard maar noodzakelijk” om de Amerikanen te beschermen.

Wie hij alvast niet heeft kunnen beschermen is Tom Hanks en zijn vrouw die beiden besmet zijn met het coronavirus. Hanks is met zijn vrouw in Australië waar hij bezig is met opnames van een film over Elvis Presley waarin hij de rol van Colonel Parker speelt.