Verzoenende taal van de Amerikanen, maar ..

Omdat er maandag een Turkse delegatie in Rusland gaat praten over het Syrische conflict, smeert Trump wat stroop aan de baard van Erdogan. Hij bedankte de Turkse president voor de inspanningen die Turkije levert om in Idlib, Syrië, een humanitaire ramp te voorkomen. Het Syrische conflict duurt ondertussen al 9 jaar en Trump laat weten, voor al wie het horen wil, dat hij pleit voor een politieke oplossing. In een telefoongesprek met Erdogan drukte Trump de wens uit dat er een einde zou komen aan de Russische steun voor de wreedheden van het Syrische Assad-regime. 

Dat zijn wel heel veel verzoenende mededelingen achter elkaar. Wie tussen de lijnen leest, weet dat zijn mededeling niet voor Erdogan, dan wel voor Poetin is bestemd. Erdogan mag de Amerikaanse boodschap tijdens de koffieklets met de Russische president gaan overbrengen.

Een Amerikaans vingertje naar de Poetin dus, met de boodschap om het wat rustiger aan te doen daar in Syrië. Rusland steunt immers nog altijd het Syrische regime .

Veel indruk heeft het telefoontje op Erdogan alvast niet gemaakt. Die heeft laten weten dat als de gesprekken in Moskou niets opleveren, hij verdere militaire actie zou ondernemen tegen Syrische regeringstroepen in de provincie Idlib.

Trump heeft dus een beetje staan roepen in de woestijn. Al hebben ze in Rusland zijn boodschap wel genoteerd.