Nieuwe beelden van hardhandige arrestatie.

Het is al drie nachten op rij onrustig in de VS. Gisteren werd een politiebureau in brand werd gestoken. Aanleiding is de arrestatie en de dood van George Floyd (46). De zwarte man werd maandagavond opgepakt. Acht minuten lang duwde één van de agenten zijn knie op de nek van de man waardoor die geen adem meer kreeg overleed.

Kort na de feiten verschenen er beelden op de sociale media die toonden hoe de agent de keel van Floyd dichtduwt. De Amerikaanse nieuwszender ABC komt nu met nieuwe beelden vanuit een andere hoek. Daarop is te zien dat er drie agenten op de Floyd zitten. Een vierde agent kijkt toe en doet niets. Het gruwelijkst is nog wat je hoort op het filmpje. Floyd smeekt voor zijn leven. “Alsjeblieft”.“Ik kan niet ademen, mijn buik doet pijn, mijn nek doet pijn.”

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Justice for this family these police officers are killing black men like animals??. RIH #georgefloyd #justiceforgeorgefloyd

Een bericht gedeeld door Promoting Women To Heal (@girl_you_gotta_heal) op


De woede is groot in Amerika en elke nacht zijn er rellen. Met het snelle ontslag van de agenten en de oproep van de burgemeester om de agent aan te klagen, probeerde het stadsbestuur te voorkomen dat de zaak uit de hand zou lopen, maar met weinig resultaat.

Trump reageerde aanvankelijk gematigd, maar noemt de demonstranten die de hardhandige arrestatie aanklagen intussen ‘uitschot’. Op de vraag of deze agenten moeten vervolgd worden, wilde trump niet reageren. “Ik kan alleen zeggen dat wat ik gezien heb, niet goed was.”

De gouverneur heeft de Nationale Garde ingeschakeld om nieuwe rellen te voorkomen. Maar of dat de juiste maatregel is, valt te betwijfelen. Floyd is het symbool geworden wat er fout loopt tussen blank en zwart in Amerika.