Dorian is een van de zwaarste orkaan ooit gemeten, maar meteorologen vinden het moeilijk om zijn koers te bepalen. De vernietigende storm heeft ondertussen wel de Bahama’s bereikt en bedreigt zuidelijk Florida. De ‘east coast’ is panisch om de komst van de verwoestende orkaan Dorian.

Experten spreken van 7 meters hoge golven, windsnelheden tot 250 km per uur en windstoten van meer dan 350 km per uur.

Daarmee is Dorian een catastrofale orkaan van categorie 5. Het NHC waarschuwt voor een levensbedreigende situatie.

Delen van de Amerikaanse staat Florida zijn preventief geëvacueerd. Elders neemt men alle mogelijke maatregelen om een totale verwoesting tegen te gaan. Mensen zijn massaal aan het hamsteren gegaan met monsterfiles voor benzinestations en supermarkten met lege rekken als gevolg

“ Wees voorzichtig. God zegene iedereen”, tweette Trump en annuleerde al zijn afspraken.

Maar Trump zou Trump niet zijn als hij niet met een waanzinnig plan kwam. “Voordat orkanen aan land komen, zouden ze op zee gebombardeerd moeten worden met een atoombom”, vindt hij.

Hij zou de optie meerdere malen bij de nationale veiligheidsraad op tafel hebben gelegd. “We gooien een bom in het oog van de orkaan. Waarom niet!” Ondertussen noemt hij het in een tweetje ‘fake news’.

Fake news of niet, nucleaire experten vinden het idee nog niet zo gek. De druk van een atoombom zou een orkaan mogelijks uit elkaar kunnen blazen. Maar het blijft onrealistisch en oncontroleerbaar.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.