Bang voor China.

Wie jonge kinderen heeft, kent TikTok. Een verslavende variant van de social media. TikTok is een app waarmee je video’s kan uploaden waarbij je dansjes uitvoert of liedjes zingt. Ten minste dat is de bedoeling, want TikTok is veel meer, maar ook niet meer dan (doorgaans) onzin. De app is al meer dan een miljard keer gedownload.

Het bedrijf achter de app is van Chinese makelij en verzamelt massa’s gegevens van (onder andere) Amerikaanse burgers. En dat maakt de Amerikanen ongerust. Amerikaanse veiligheidsexperten vrezen dat die gegevens worden doorgespeeld aan de Chinese overheid, wat zij als een gevaar zien voor de nationale veiligheid.

Sinds de corona pandemie zijn Amerika en China geen (h)echte vrienden meer. Trump wilde nog een keer sterk uit de hoek komen en vertelde aan journalisten – aan boord van Air-Force One – dat hij TikTok wil verbieden in de Verenigde Staten. “Ik heb de macht om TikTok in de Verenigde Staten te verbieden,” zei hij, ” en ik ben ook van plan om dat vandaag te doen.” Hij vertelde erbij dat hij dat verbod via een presidentieel besluit of zelfs een economische noodwet snel kan uitvaardigden.