Joe Biden ligt voor in de peilingen en zou de presidentsverkiezingen van 2020 met beide vingers in de neus moeten winnen. Dat denk ik niet. Trump wint.


Even terug naar de vorige verkiezingen. De polls gaven lang aan dat Hillary Clinton zou winnen, maar in de laatste week veranderde dat. Even vreemd was dat je lange tijd geen geld kon verdienen bij de gokkantoren met een inzet op een overwinning van Hillary (aangezien dat de verwachting was). Een dollar inzet leverde iets meer dan een dollar winst op. Ook hier veranderde dat compleet in de laatste week. Ik heb het mysterie al aan diverse slimme mensen voorgelegd, maar niemand kon me een logisch antwoord bieden. Een hypothese blijft dus dat de Russen inderdaad het kiesproces zwaar beïnvloed hebben.


Terug naar vandaag. Volgens mij wint Trump opnieuw. Europeanen in het algemeen en Vlamingen in het bijzonder hebben er geen idee van hoe de modale Amerikaan denkt (of vooral niet denkt). Trump staat voor velen onder hen als een “way of life”, een manier van leven. Hadden de democraten een goede kandidaat (in plaats van Sleepy Joe), dan zouden ze misschien een kans maken. Nu niet.


Een paar dagen geleden zag ik Sleepy Joe op tv een verklaring afleggen over de coronacrisis. Volgens hem was Trump een massamoordenaar. Sleepy Joe nam een mondmasker dat achter hem klaar lag om het als dé heilige graal te tonen. Democraten zijn voor mondmaskers, republikeinen tegen.


Het duurde een eeuwigheid voor Sleepy Joe dat masker genomen had, zich omdraaide en het aan de camera’s toonde. Toen wist ik het: Amerikanen stemmen niet voor een dergelijke slome kerel. Net zoals overal ter wereld willen burgers leiders die agressiviteit uitstralen. Dat zullen ze niet bewust denken en zeggen, maar dat speelt wel onderhuids. Dat is ook zo bij onze Amerikaanse vrienden.


Trump wint in november. Ik heb er zelfs een fles dure champagne op ingezet. En mocht hij toch niet winnen, dan is er een burgeroorlog. De aanhangers van Trump zouden het verlies van hun Grote Leider immers nooit aanvaarden. Maar zo ver zal het niet komen…