“Ik heb in 3,5 jaar meer bereikt dan ieder ander president.”

Voorlopig zijn nog maar met z’n vieren op Mount Rushmore, George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln en Theodore Roosevelt. Maar als het aan Trump ligt, komt zijn hoofd er straks bij.

Mount Rushmore is een Amerikaans monument, gelegen in de Black Hills nabij Keystone, South Dakota. Het toont 18 meter hoge, uit graniet gehakte portretten van vier Amerikaanse presidenten. In The New York Times vertelt Kristi Noem – gouverneur van South Dakota – dat Donald Trump haar tijdens een meeting in het Witte Huis zei hij zijn gezicht wilde toevoegen aan het monument. “Ik begon te lachen”, zei ze. “Maar hij lachte niet en was bloedserieus. “Weet je dat het mijn droom is om mijn gezicht op Mount Rushmore te hebben”, zei hij.

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen is het moeilijk in te schatten of dit een beschadigingsmanoeuvre is of echt gebeurd. In een eerste reactie op twitter spreekt Trump alvast van Fake News van The New York Times, maar hij voegt er wel aan toe dat hij het op basis van alle dingen die in de eerste 3,5 jaar zijn bereikt, waarschijnlijk meer dan iedere andere president, het hem een goed idee leek. Vervolgens postte hij een foto van zichzelf met Mount Rushmore op de achtergrond.