Turkije heeft vorige zaterdag de toegang tot Wikipedia geblokkeerd, aldus persagentschap Reuters. De Turken deden dat omdat er, volgens hen, info stond die een bedreiging vormde voor de nationale veiligheid.

Volgens Turkije staan op Wikipedia een aantal artikels die de Turkse bewindvoerders gelijkstellen met bepaalde terroristische groeperingen. De Turkse regering vroeg aan Wikipedia om die te verwijderen, maar kreeg geen gehoor. Daarop sloot Turkije Wikipedia af. “In plaats van terrorisme mee te bestrijden, neemt de internetencyclopedie deel aan een campagne om Turkije internationaal zwart te maken”, luidde het bij de Turkse overheid.

Turkije is natuurlijk niet aan zijn proefstuk toe. Eerder werden WikiLeaks, Youtube, Facebook en Twitter ook al geblokkeerd. Beetje gek wel, net omdat de Turkse president Erdogan, tijdens de coup in juli 2016, Facebook gebruikte om zijn volk te bereiken.

Op sociale media wordt inmiddels luidop de vraag gesteld of dit een poging is om de vrije meningsuiting te beknotten.

Volgens de onafhankelijke organisatie Freedom House heeft Turkije sinds mei vorig jaar minstens 111.000 websites geblokkeerd.

Gepubliceerd door Bert Pichal

Houdt van Belgische bieren, bordspelen en de Backeljau's.