Een van de grootste mythes in de sportwereld is dat je niet zulke grote en/of sterke spieren zou kunnen opbouwen met een veganistisch dieet.

Noten en zaden bevatten relatief veel eiwitten, maar uiteraard niet zoveel als een lekker stuk kipfilet. De sportieve tweeling Hugo en Ross Turner uit Engeland wilden eens de proef op de som nemen en schakelden de bollebozen van de Londense universiteit King’s College in om een interessant experiment uit te voeren.

Hugo at alleen maar niet-dierlijke producten, terwijl broer Ross lekkere biefstukken en andere vleesgerechten à volonté mocht eten. Het experiment duurde twaalf weken. Voor de start werden hun lichamelijke kenmerken tot in de puntjes geanalyseerd met speciale apparatuur en nadien opnieuw.

De Anuna’s en Greta’s onder ons moeten we uiteraard niet meer vertellen wat een veganistisch dieet inhoudt: het is een volledige afwijzing van voedsel van dierlijke oorsprong. Bovendien, als een vegetarisch dieet het gebruik van melk, kwark, boter en kaas (en soms zelfs vis) toestaat, dan elimineert het veganistische dieet deze producten volledig.

Na twee maanden waren de eerste resultaten al merkbaar.  Het cholesterolgehalte van Hugo (rechts op de foto’s) daalde van 5.9 naar 4.9, terwijl dit relatief hoog bleef in Ross (6.5). Merk op dat de calorie-inname van beide broers hetzelfde waren en dat ze steeds even lang in de fitness verbleven waar ze beiden identieke oefeningen uitvoerden.

Het opmerkelijkste verschil is dat veggie Hugo een afname van het libido mocht ervaren. Desondanks waren zijn atletische prestaties beter dan die van zijn vleesetende broer. Het schema van hun training omvatte 5 à 6 intensieve sessie per week. Hugo beweerde meer energie te bezitten dan normaal, terwijl Ross last had van dalingen in zijn bloedsuikerspiegel.

Nadat het experiment afgelopen was had Hugo één kg vetmassa verloren en kreeg hij 1.2 kg spiermassa bij, terwijl Ross op het vleesdieet 2.8 kg vet en 4 kg spiermassa erbij kreeg.

Volgens de tweeling is er uiteindelijk maar één juiste conclusie en dat is dat een gebalanceerd dieet nog steeds de beste oplossing is. Neem het beste van beide werelden en je komt er wel.

https://www.instagram.com/p/B7LKEn3AZEm/

https://www.instagram.com/p/B7OVmURl3Kz/

https://www.instagram.com/p/B7QoT5xl1sv/

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."