Uitschuiver Carrera Neefs legt nog eens breuklijn Vlaams Belang bloot

In de Belgische politiek zijn de standpunten over de staat Israël vrij stabiel. De PS bijvoorbeeld is – met zijn talrijke parlementsleden van Marokkaanse afkomst – een virulente tegenstander van het land en ziet graag een onafhankelijke Palestijnse staat verrijzen.

De Vlaamse partijen zijn doorgaans iets genuanceerder. Interessant in dit dossier is vooral de houding van het Vlaams Belang. Tot voor kort was deze partij eerder pro-Israël. Maar die houding is recent gewijzigd.

Binnen de partij zijn er wel nog steeds (Vlaamse) parlementsleden die hun liefde voor het land openlijk belijden. Maar onder de huidige voorzitter werd volgens een federaal kamerlid een nieuwe koers ingezet.

Bij wetsvoorstellen en resoluties wordt niet meer voluit voor Israël gekozen, maar voor een voorzichtige onthouding gekozen. Bij resoluties (aanbevelingen aan de regering) om de staat Palestina te erkennen zou vroeger tegen gestemd worden. Vandaag is dat eveneens een onthouding.

Een parlementslid van het Vlaams Belang begin dit jaar in de Commissie: “Volgens ons zijn beide partijen (Israël en Palestina) verantwoordelijk voor de huidige politieke situatie, dus ook de staat Israël die met een agressieve nederzettingspolitiek een vredesproces in de weg staat.”

Dat is een standpunt dat enkele jaren geleden ondenkbaar zou geweest zijn in de mond van een kamerlid van het Vlaams Belang.

Dat standpunt leverde onlangs bijna een diplomatiek incident op. Een gewaagde resolutie van de PS (geen verrassing) om de Palestijnse staat te erkennen haalde bijna een meerderheid in het parlement door die mossel noch vis-houding van het Vlaams Belang. Een Vlaams parlementslid, gekend om zijn liefde voor Israël, stuurde zelfs een nota van 5 bladzijden naar de voorzitter om het standpunt van de partij te bepalen (lees: bij te sturen). Het was tevergeefs.

Een federaal parlementslid (niet van het Vlaams Belang): “Waar het VB in het verleden vaak de kant koos van Israël, is dit enkele maanden geleden plotsklaps veranderd. Speelt de komst van (Dries) Van Langenhove hierbij een rol?”

Onder druk van de MR trok de PS de resolutie te elfder ure in waardoor een stemming vermeden kon worden. Was de resolutie wel goedgekeurd, dan had ons land zich wereldwijd belachelijk gemaakt en was er zeker een diplomatiek incident ontstaan.

Ook de uitschuiver van Carrera Neefs past in dit verhaal. Neefs  legde bloemen neer aan het graf van de notoire Nederlandse SS’er Willem Heubel. Het is volgens Apache niet de eerste neonazistische uitschuiver van Vlaams Belang-politica Carrera Neefs.

Apache: “Neefs likete ook een foto van haarzelf met haar vader, verkleed als Hitler, én de bijhorende reacties als ‘volgens mij kook jij op gas’ en ‘Heil Pieter!! Zet de kraan open maar toch wat zuinig zijn want we zuulen (sic) veel nodig hebben vrees ik’.”

Dat Neefs lid is van Schild & Vrienden (volgens een door haar geposte foto op Facebook) is zeker geen toeval.


 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More