‘Unbreakable’: de verrassing van de logica

De sleutel van het mysterie dat geen deur heeft.

Na een verschrikkelijk treinongeluk, waarbij hij de enige overlevende is, komt David Dunn (Bruce Willis) erachter dat hij een bovennatuurlijke gave heeft waarmee hij mensen kan helpen. Als hij mensen aanraakt, ziet David wat iemand op z’n kerfstok heeft.

Na het ongeluk vindt David een briefje onder de ruitenwissers van z’n wagen, met de simpele vraag hoeveel dagen van z’n leven hij al ziek is geweest. Het briefje is afkomstig van stripverzamelaar Elijah Price (Samuel L. Jackson), een man die z’n hele leven lang naar ziekenhuizen heeft gependeld als gevolg van een ziekte die ervoor zorgt dat zijn beenderen bij het minste breken. De kinderen noemden hem vroeger Mr. Glass.

Een flinke dosis ongeloof volgt wanneer David wordt benaderd door Elijah, omdat ze iets gemeen zouden hebben. Totdat hij David Elijah aanraakt en erachter komt dat hij het treinongeluk heeft veroorzaakt (en verschillende andere rampen), om zo met hem in contact te kunnen komen.

Dit is geen film van uitgesproken emoties, maar van ingehouden gevoelens en gedachten. Misschien niet iets wat je gewend bent in Amerikaanse films waar ze je in het gezicht smijten wat je moet denken en voelen. ‘Unbreakable’ verbergt de grote waarheid in het kleine.

Regisseur M. Night Shyamalan – die eerder ‘The Sixth Sense’ regisseerde – neemt je mee in een wereld waar ‘het vermoeden’ regeert. Mensen met een masker en een geheim die je fascineren, maar die je tegelijk bang maken voor een waarheid die je hoopt te ontdekken. De kracht van de film is dat hij elementen van de fantasie overtuigend weet in te bedden in de realiteit van alledag.

 

ZES / 11 maart, om 20:35 – 22:35 : ‘Unbreakable’

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More