Geen ontslag maar promotie voor prof met racistische tweet tegen blanken.

Dinsdag schreef doctor Priyamvada Gopal (51) – die Engels doceert aan het Churchill College – op Twitter: “I’ll say it again. White Lives Don’t Matter. As white lives.” Onnodig te zeggen dat dat insloeg als een bom.

Twitter heeft het bericht ondertussen verwijderd en Gopal kreeg een spervuur van woedereacties te verduren. Zij werd zelfs met de dood bedreigd. De prof gooide de reacties en de bedreigingen aan haar adres op de sociale media, maar kwam niet terug op haar uitspraak, integendeel. “Ik wil nog eens benadrukken dat ik achter mijn tweets sta”, schreef ze. “Voor alle duidelijkheid, Twitter heeft ze verwijderd, niet ik.”

Volgens de professor moet je de tweet niet lezen als een aanval tegen mensen, maar tegen structuren en een ideologie.

Stel je voor dat je de zaak omdraait en een blanke prof tweet “Black Lives Don’t Matter (te lezen als een aanval tegen een ideologie en niet tegen mensen)”. Je hoef er geen tekening bij te maken, dat die prof – ook al geeft die er een semantische draai aan – nog lang prof zou blijven.

En dus verwachtte iedereen – in het geval van Priyamvada Gopal – dat de universiteit van Cambridge met een of andere veroordelende reactie zou komen, of op zijn minst afstand zou nemen van die uitspraak. Niets is minder waar. Ondanks het feit dat vanuit de academische wereld om het ontslag van Gopal werd gevraagd, besloot de universiteit van Cambridge om haar een promotie aan te bieden. Op de tweet van Gopal reageerde Cambridge als volgt: “De universiteit verdedigt het recht van haar academici om een hun mening uit te drukken, die door anderen als controversieel kunnen worden ervaren.”

Een bezoek aan haar Facebook van Priyamvada Gopal, leert ons dat de vrouw niet zomaar een onschuldige prof is met een mening, maar een activiste die aanzet tot verzet en geweld. De beslissing van de universiteit om deze vrouw een promotie aan te bieden in plaats van haar ontslag, is daarmee even controversieel als haar tweet.