Goed, beter, best. Farmareus Moderna komt met het verbluffende nieuws dat ze een vaccin tegen corona hebben ontwikkeld dat voor 94,5 procent bescherming zou bieden.

Dat is zowaar nog beter dan het vaccin van Pfizer dat ‘slechts’ voor 90 procent effectief zou zijn. Bovendien heeft het vaccin van Moderna het voordeel dat het gedurende 30 dagen kan bewaard worden bij koelkasttemperatuur. Dat is een enorm verschil met het vaccin van de concurrent, dat -70 graden Celsius nodig heeft om te overleven. Het is dan ook onnodig te zeggen dat het logistieke probleem van Pfizer bij deze is opgelost. Moderna beschikt over één van de zes vaccins die door de Europese Unie zijn gereserveerd. 

De informatie over beide vaccins komt uit persberichten van de farmareuzen zelf. De belangen zijn enorm, daarom is enige voorzichtigheid zeker niet ongepast. Als iets te mooi is om waar te zijn, is het vaak ook helemaal niet waar. Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) bekijkt de tussentijdse resultaten van Moderna om te kijken of ze een vergunning krijgen om ook effectief te worden ingezet.