Belgen twijfelen of ze zich laten vaccineren.

 

Volgens een recente bevraging van het Wereld Economisch Forum wil één op drie Belgen zich niet laten inenten. Blijkbaar hebben de experten door een overvloed aan warrige en tegenstrijdige berichten de bevolking wantrouwig gemaakt. Om het coronavirus uit te roeien zou 8 op de 10 mensen een spuitje moeten krijgen. Dat zou groepsimmuniteit moeten opleveren. Maar als 30 procent van de bevolking weigert om gevaccineerd te worden en als bovendien het vaccin – zoals het huidige griepvaccin- slechts voor 50 effectief is, komen we er niet.

Immunologe Corinne Vandermeulen (KU Leuven) zegt in Het Laatste Nieuws dat we een vaccin nodig hebben met een hoge efficiëntie, zeker bij de risicogroepen. Als dat er eenmaal is, dan zijn sensibilisering- en informatiecampagnes nodig om de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk te tillen, te beginnen bij de risicogroepen en gezondheidswerkers. Ook de drempel om een vaccin te halen, moet zo laag mogelijk zijn. Maar wie kan tellen, beseft dat we er niet komen.

Vaccinatieplicht lijkt daarom een wijze oplossing, maar dat kans dat die wordt opgelegd is klein. De reden daarvoor is praktisch: er zijn gewoon onvoldoende dosissen beschikbaar klinkt het bij de Interministeriële conferentie Volksgezondheid. Lezen we dan dat vaccineren op dit moment eigenlijk geen sluitende oplossing biedt?