Donald Trump start ‘Operatie Warp Speed’.

Tegen het einde van het jaar wil de Amerikaanse president 300 miljoen coronavaccins hebben voor alle Amerikanen. We kunnen zijn Operatie Warp Speed maar best aux serieux nemen want Trump zit in een verkiezingsjaar en wil Amerika kost wat kost ‘great again’ maken. Daarom sluit hij nu al miljoenendeals af met farmabedrijven.

Ook de Britten willen een vinger in de pap hebben als straks een Nobelprijs-winnend vaccin op de markt komt en pompten al miljoen ponden in de famareus AstraZeneca en de universiteit van Oxford.

En wat doet België? Niet veel. We kunnen ook niet veel meer doen als klein landje dan hopen op internationale solidariteit en geloven dat de EU en de Who hun beloftes van een eerlijke verdeling nakomen. Al valt dat te betwijfelen. Als we terugkijken op de corona-uitbraak dan is het duidelijk dat het in tijden van nood ieder voor zich is: de grenzen dicht en eigen volk eerst. Het enige lichtpunt is de omvang van het probleem. Wie straks met een vaccin komt, moet er daarvan miljarden doses van produceren en zal verplicht zijn om te gaan samenwerken.

Laten we toch (naïef) blijven hopen op een eerlijke wereld.