Het sterrenschip van SpaceX ontploft bij een test.

Wie bij SpaceX – het bedrijf van Elon Musk – een zitje reserveerde voor een trip naar het ISS-ruimtestation kan die reservatie misschien beter cadeau doen aan zijn schoonmoeder. Na de lancering van de SN1 raket van SpaceX zit het er dik in dat het geen retourvlucht wordt.

Vrijdag ontplofte in Boca Chica, Texas namelijk een prototype van het model ‘Starschip’ van SpaceX. Dat ruimtetuig – een van de grootste ruimteschepen van Musk – zou tegen 2025 mensen naar Mars moeten brengen. Momenteel komen ze echter niet verder dan en paar meter.

Musk wil in de komende tien jaar duizend van die tuigen bouwen om op termijn drie raketten per dag de ruimte in te schieten. Tegen 2050 wil Elon zo een miljoen mensen op de rode planeet droppen. Maar, dan zal er nog wat gesleuteld moeten worden. Voorlopig is zijn ruimtetuig niet meer dan een mislukte bom.

Wie denkt dat Musk daardoor zijn plannen opbergt, heeft het mis. De megalomane dromer kondigde aan dat ze werken aan een nieuwe SN2 raket. Over enkele maanden zou die zijn sterrenschip 20 kilometer hoog de ruimte in moeten schieten.