Alle kerncentrales gaan zeker dicht in 2025. Minister voor Energie Tinne Van der Straeten (Groen) is formeel. “Deze regering bevestigt de uitstapkalender. We gaan die uitvoeren. (…) De richting is duidelijk: honderd procent hernieuwbare energie tegen 2050.”

Van der Straeten vertelde dit vandaag zelfzeker aan de journalist van De Zondag.

Ter informatie: kernenergie produceert ongeveer 50% van onze elektriciteit aan een stabiele prijs. Als we onze 7 kernreactoren sluiten tegen 2025, dan geven we de helft van onze elektriciteitsproductie op.

Merkwaardig genoeg schreef Van der Straeten op haar eigen blog nog dat het sluiten van die 7 kerncentrales gewoon niet kan.

Op 2 oktober 2009 schreef de huidige minister op tinnevds.wordpress.com immers dit: “De eerste drie centrales 10 jaar verlengen impliceert dat we vijf (5!) kerncentrales zouden moeten sluiten in 1 jaar, namelijk in 2025. Samen is dat zo’n 4.000 MW. En dat kan je niet zomaar afzetten, het is pakweg 1/4 van het hele elektriciteitspark. Dit zomaar doen betekent kaarsjes aansteken, geen e-mail meer, en wie weet BASF dat in de lucht vliegt.”

Volgens de plannen van vandaag gaat het zelfs om 6.000 MW en de helft van de elektricteitsproductie.

Bovendien is het elektriciteitsnet gevoelig voor dergelijke grote wijzigingen.

Van der Straeten nog in 2009: “Bij het aanschakelen van Doel 3 in 1982 ontstond er een black out die tot in Zweden voelbaar was. Of om maar te zeggen hoe kwetsbaar ons systeem is.”

België telt vandaag 7 kerncentrales, verdeeld over 2 sites, 4 centrales in Doel en 3 centrales in Tihange. Deze 7 reactoren samen zijn goed voor een totaal vermogen van net geen 6.000 MW.

Het Nucleair forum: “Na de sluiting van alle 7 Belgische kernreactoren, zullen we ongeveer de helft van onze elektriciteitsproductie verliezen. Meerdere studies wijzen uit dat de bevoorradingszekerheid niet gegarandeerd zal worden als we uit kernenergie stappen. En dat het risico op een black-out zal toenemen na 2025.”