De spanning is wederom te snijden in het parlement. Minister van energie Tinne Van der Straeten (Groen) liet een studie van het CREG, een onafhankelijke energieregulator, stilleggen. 

De minister stuurde een brief naar de regulator, die een value of lost load wou onderzoeken. Op deze manier kon het CREG onderzoeken hoeveel de consument zou willen betalen om een stroomonderbreking te vermijden. Een essentieel aspect om meer info in te winnen over de mechanismen die ons land straks van energie moeten voorzien na de kernuitstap, zoals nieuwe gascentrales en andere technologieën. 

NV-A is alvast niet te spreken over de gang van zaken. ‘Het is ongehoord dat minister Van der Straeten de Creg, een onafhankelijke regulator, zo aan de ketting wil leggen en de mond wil snoeren’, klinkt het bij kamerlid Bart Wollants. “We hebben nood aan een sterke onafhankelijke regulator. Het CREG is geen verlengstuk van de bevoegdheden van de minister.”

Volgens Van der Straeten ligt dat anders. Er staat een nieuwe wet op til, waar de bevoegdheid voor deze kostenraming bij de minister terechtkomt. Daarover zal later worden gediscussieerd. De opdracht zal naar De federale administratie en het Federaal Planbureau worden doorgeschoven.