Een goedbetaalde job in de IT-sector opzeggen om hun droom na te jagen: weinig mensen zouden het durven. De Limburgse Kim Bech-Dittrich deed het toch en werd specialist in professioneel oriëntaals dansen.

Kim Bech-Dittrich studeerde in 2007 als eerste danseres met onderscheiding af als professionele buikdanseres. In datzelfde jaar was ze de eerste Belgische danseres die een eerste plaats behaalde in de befaamde ‘Bellydancer of the World’-wedstrijd in Duisburg.

Momenteel woont de 38-jarige brunette in Duitsland, waar ze onder haar stagenaam Khalida privécoaching geeft aan danseressen. Daarnaast doet ze ook workshops en shows op lokale en internationale festivals. Dit bewijst eens te meer dat het soms geen kwaad kan om af en toe eens te luisteren naar het buikgevoel, zowel figuurlijk als letterlijk.

Foto: Philippe Rikir

Hoe ben je in de wereld van het oriëntaals dansen terechtgekomen?
BECH-DITTRICH:
“Dat was vrij toevallig. Vijftien jaar geleden was ik op zoek naar een nieuwe hobby, een paar weken voor ik verhuisd ben naar Duitsland. Op MTV werd toen het nummer Wherever, Whenever van Shakira grijsgedraaid. Ik ben altijd verzot geweest op dansen en een van mijn favoriete bezigheden was het meedansen met videoclips op televisie. Normaal gezien was dat geen probleem, maar het lukte me om een of andere redenen totaal niet om Shakira’s hip moves te imiteren. Dat intrigeerde me enorm, dus heb ik me de volgende dag nog ingeschreven voor een proefles buikdansen in Genk, en van het een kwam zo het andere. Nog geen tien jaar later was dansen en danslessen geven uitgegroeid tot mijn – deeltijds uitgevoerde – hoofdberoep.”

Was het een moeilijke keuze om je job als IT’er op te zeggen?
BECH-DITTRICH:
“De ommekeer van IT naar dans ging vrij geleidelijk, maar de beslissing zelf om uiteindelijk voor dans als beroep te gaan vond ik niet zo zwaar. Ik heb mijn opleiding tot dansdocente afgemaakt terwijl ik nog voltijds werkte, en enkele jaren na het starten met lesgeven heb ik besloten om van het IT-gedeelte een deeltijds beroep te maken. Ik heb het geluk gehad om terecht te komen in een job waar ik de uren in IT langzaamaan kon afbouwen, terwijl ik aan de andere kant ervaring en kennis opdeed in de (buik)danswereld. Op die manier had ik een goede financiële basis om van te starten.”

“Het voordeel van een vaste job in IT is/was inderdaad dat het destijds een best stabiele bron van inkomsten was, en ik heb er enorm veel van geleerd, maar ik had toen al het gevoel dat ik op lange termijn gelukkiger zou zijn als ik een manier kon vinden om ook beroepsgewijs een meer onafhankelijke en artistieke richting uit te gaan. Het werken in IT heeft me wél een goede start gegeven, zowel financieel als mentaal, en ik heb er enorm veel uit geleerd dat ook nu nog van pas komt, zoals het maken van mijn eigen website designs en flyers, het beheren van marketing en administratie, het testen van de edits voor instructie-dvd’s, enzovoort.”

Foto: Die Elster – www.elster-netz.net

Je hebt wereldwijd opgetreden, van Noorwegen tot Hawaï. Aan welk optreden heb je de mooiste herinneringen?
BECH-DITTRICH: “Ik heb vele mooie herinneringen, maar mijn eerste optreden op Hawaï behoort toch tot een van de meest bijzondere shows. Ik was in 2011 voor het eerst uitgenodigd om workshops te geven en te dansen op Kauai, het noordelijkste en groenste eiland van Hawaï.  Voor de show hadden de organisatrices (Nelleke en Krystal Marie) een oud, gerenoveerd houten kerkje dat omgebouwd was tot podiumzaal gereserveerd, en het evenement bleek zo populair dat er uiteindelijk zelfs mensen tot buiten stonden aan te schuiven tijdens de show om nog een plaatsje te bemachtigen. De sfeer was prachtig, het publiek dolenthousiast, en het optreden dat ik toen gegeven heb is nog steeds een van mooiste ervaringen uit mijn leven als danseres.”

Welk advies heb je voor beginnende buikdanseressen?
BECH-DITTRICH: “Investeer zoveel je kan in het blijven leren, luister naar je hart en buikgevoel, wees nieuwsgierig en stel alles in vraag. En geef vooral die dingen (en personen) de hoogste prioriteit die je meer enthousiasme en energie geven. Elke fase in het dans- en leerproces is bijzonder, en als je ervoor openstaat, dan vormen de mensen die je door het dansen leert kennen ook later nog de mooiste herinneringen van dit avontuur.”

Foto: Philippe Rikir

Je bent ook intensief bezig met Taekwondo. Toch niet om overenthousiaste mannelijke fans op afstand te houden?
BECH-DITTRICH: “Niet direct daarvoor, maar het kan geen kwaad om als vrouw een paar effectieve zelfverdedigingstrucs onder de knie te hebben. Ik ben altijd een grote fan geweest van Martial Arts-films, maar ik ging ervan uit dat het als volwassene te moeilijk is om nog gevechtskunsten te leren.  Per toeval – door een interview in een lokaal weekblad – kwam ik er twee jaar geleden achter dat er in de buurt van waar ik woon lessen in Taekwondo worden gegeven door een echte Koreaanse Grootmeester (Master Seung-Eun Chae).  Ik heb me samen met mijn man meteen ingeschreven voor een eerste proefles, en twee jaar later zijn we nog steeds super enthousiast en staan, slaan, springen, rollen en kicken we er met veel liefde twee keer per week enkele uren op los in de Dojang.”

Wat biedt de toekomst nog voor Khalida?
BECH-DITTRICH: “De komende maanden zal ik workshops geven en/of optreden in de UK, België, Zweden, Duitsland, en Griekenland (Kreta). En deze zomer organiseer ik zelf enkele interessante evenementen voor (buik)danseressen:

  • Live Music Immersion Weekend op 6-7-8 Juli 2018 (met gastlessen door Guy Schalom uit de UK).
  • MoveSpiration Weekend op 24-25-26 Augustus 2018 (een Crosstraining-weekend met gastlessen door Constanze Janssen in Ballet, en Master Seung-Eun Chae in Taekwondo)

Sinds kort volg ik tevens acteerlessen in Leuven bij Dirk Vandereyken van Badass Pr Intensive Acting Studios. Tevens iets dat me enorm veel plezier doet. Met wat geluk – en hard werk – kan ik misschien zo ooit mijn passie voor het dansen, acteren én Martial Arts combineren. Ik ben zelf heel erg benieuwd naar wat de toekomst nog te bieden heeft.”

Foto: Die Elster – www.elster-netz.net

Buikdanseres Khalida in actie:

 

 

 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."