‘Temptation Island’ is alweer in volle gang. Verleiders en verleidsters doen hun uiterste best om de partners van vier koppels de scheve schaats aan te trekken. De centrale vraag: is hun relatie sterk genoeg om aan al die verleiding te weerstaan? Maar wat wij ons een beetje afvragen: moet je die verleiding nu echt op een tropisch eiland gaan zoeken? Enfin, alles over vreemdgaan dus.

De oerman spreidde zijn zaadjes kwistig in het rond

De meeste mensen kiezen ervoor één partner tegelijkertijd te hebben, en als het even kan daarmee een gezin te stichten. Als een van hen dan toch met een ander vogelt, dan verschijnen er donkere wolken aan de roze hemel.

De mens is, net als de zwaan en het stokstaartje, monogaam. Ooit was dat echter wel anders. Toen onze verre voorvaderen terugkwamen van de jacht en er zin in hadden, dan ‘pakten’ ze letterlijk het vrouwtje waar ze zin in hadden. Als meerdere mannen hun zin hadden gezet op hetzelfde vrouwtje, dan werd er eerst een rondje geknokt.

Wie niet sterk is moet slim zijn: dat was al in de oertijd zo. Oerventen die nooit van bil gingen omdat ze steeds oep hun bakkes kregen van andere kerels, die brachten dan maar de lievelingskost van hun favoriete vrouwtje mee naar de nederzetting. Dat bleek nog te werken ook: met een volle maag waren de oervrouwen heel wat gewilliger.

Vrouwen begonnen deze ‘kostwinners’ te verkiezen boven de vechtersbazen. Op den duur gingen de agressievelingen inzien dat wat te knabbelen meebrengen naar de nederzetting, hen een grotere kans op een potje figuurzagen gaf. Nog later brachten een man telkens eten mee voor hetzelfde vrouwtje, en zo werd de mens waarschijnlijk min of meer monogaam. Min of meer, want zoveel mogelijk hun genen verspreiden bleef in de mannen hun instinct zitten.

In de Griekse Oudheid, zo’n achthonderd jaar voor Christus, werd er al getrouwd. Gehuwde vrouwen moesten toen braaf zijn, maar de venten mochten ook buitenshuis gaan vogelen. Meisjes van plezier waren er in overvloed, en ze waren spotgoedkoop. Op een ander gaan werd toen als een basisbehoefte van de man gezien, net als eten en drinken.

Met de opkomst van het christendom veranderde er veel. De boodschappers van het evangelie verkondigden dat er enkel aan schaambeenbonken mocht gedaan worden met een huwelijkspartner. Wie toch een scheve schaats reed, die zou vroeg of laat wreed gestraft worden door de Lieve Heer.

Tegenwoordig hebben de meeste mensen geen schrik meer van één of andere god, en dat is eraan te zien. Onderzoeksbureau IFOP deed onlangs een internationale peiling naar vreemdgaan. Uit dat onderzoek bleek dat er, in landen weer de mensen niet meer zo gelovig zijn, er meer naast de pot wordt gepist dan daar waar mensen nog wel geloven in een opperwezen. Volgens dat onderzoek is ongeveer een kwart van de Belgen – zowel mannen als vrouwen – al eens vreemdgegaan.

Waarom gaan we vreemd?

Zowel mannen als vrouwen wagen zich dus wel eens op de scheve schaats. Voor beide seksen liggen de redenen vaak wel elders. Mannen doen het meestal omdat ze hun libido niet in toom kunnen houden, vrouwen duiken dan weer vaker met een ander de koffer in vanwege emotionele factoren.

Waarom mannen vreemdgaan

Omdat het kan. Mannen zijn het niet echt gewend om oneerbare voorstellen te krijgen. Als een vrouw zich dan toch op een presenteerblaadje aanbiedt, dan is het moeilijk om ‘neen’ te zeggen.

Omdat het zijn ego streelt. Mannen die reeds lang met dezelfde partner zijn, gaan er vaak van uit dat ze minder aantrekkelijk zijn voor andere vrouwen. Wanneer hij volop aandacht krijgt van een andere vrouw, streelt dit het ego. Die interesse komt voor hem zo onverwacht, dat het kan dat hij meer dan enkel zijn ego laat strelen.

Als broer en zus. Koppels die al lang bij elkaar zijn, gaan leven als broer en zus. Da’s een uitspraak die vaak gebezigd wordt. Zonder enige vorm van tederheid en intimiteit met de wederhelft leven, kan het vuur voor een ander doen aanwakkeren. Langs de andere kant kan voor de kinderen, voor het gemak of omwille van financiële redenen toch beslist worden bij elkaar te blijven. Een affaire kan op die manier een ultieme oplossing zijn.

Ambras à volonté. Als het er thuis steeds maar tegenzit, is het voor een man verleidelijk om ‘op een ander’ te gaan. Bij veen vrouw waar hij geen harde woorden, maar wel liefde en genegenheid krijgt.

Vanavond niet schat! Hoofdpijn, te moe, ik wil vroeg slapen want ik moet er op tijd weer uit,… als zo’n uitvluchten dag na dag en maand na maand uit vrouwlief d’r mond blijven komen, kan het wel eens gebeuren dat de man elders stoom gaat afblazen.

Uit verveling. Is je leven niet meer dan gaan werken, thuiskomen, eten, tv kijken en op woensdag en vrijdag een nummertje voor het slapengaan? Kan op den duur een reden zijn om eens wat spannenders te gaan doen.

Uit wraak. Heeft vrouwlief een slippertje begaan en heeft ze dit nadien, vol spijt en wroeging, toegegeven? Veel mannen geven hun partner dan van ’t zelfde laken een jurk.

Waarom vrouwen vreemdgaan

Wraak! Jawel, ook bedrogen vrouwen durven hun partner een stevige koek van eigen deeg geven. Maar daar waar de mannen eerder denken ‘ook eenmalig recht te hebben op een verzetje als de vrouw het gedaan heeft’, willen vrouwen hiermee eerder hun ontrouwe partner dezelfde pijn bezorgen zoals die zij zelf hebben gevoeld.

Om er een punt achter te zetten. Vrouwen die hun huidige relatie niet meer zien zitten maar zelf de moed niet hebben er een punt achter te zetten, die gaan op een ander. Op die manier hopen ze dat het hun partner is, die omwille van het overspel er een streep onder trekt.

Een laag zelfbeeld. Een vrouw heeft aandacht nodig. Wanneer je liever iedere avond met je vrienden gaat pintelieren in de plaats van met haar de koffer in te duiken, dan zou het wel eens kunnen dat ze begint te denken: ‘Ben ik wel aantrekkelijk genoeg?’ Om dat uit te testen, zullen ze proberen de aandacht van een andere man te krijgen, en dat eindigt niet zelden in een vreemde bedstee.

Een lastige derde partij. Heeft hij een ex die zich nog geregeld komt moeien? Of, het klinkt cliché maar het is wel degelijk niet te onderschatten: heeft vrouwlief een schoonmoeder die teveel komt zeggen hoe het allemaal wel of niet moet? Zij wordt dit op den duur kotsbeu en overspel als ‘uitlaatklep’ kan een gevolg zijn.

Onvervulde verlangens. Een serieuze relatie brengt doorgaans welbepaalde verwachtingen. Wil zij bijvoorbeeld aan kinderen beginnen, maar wil hij nog een jaartje of tien wachten? De kans is bestaande dat haar biologische klok zo hard gaat tikken dat ze, al dan niet onbewust, op zoek gaat naar een man die haar verlangens wél kan waarmaken.

Gebrek aan intimiteit. In het begin van een relatie zitten meneer en mevrouw samen op een roze wolk, maar naarmate jaren verstrijken, verzwakt de romantiek. Wanneer op tijd en stond een warme knuffel of een lekkere vrijpartij achterwege blijven, is de kans reëel dat ze het op den duur elders gaat zoeken.

Oorlog in de vagina

Vrouwen die vreemdgaan, die doen het maar beter veilig. Niks is immers vervelender voor een vrouw dan te horen dat haar kleine spruit precies toch meer op pakweg haar baas lijkt, dan op haar man. Een vrouw die zonder voorbehoedsmiddelen vreemdgaat, die hebben immers meer kans zwanger te geraken van hun minnaar, dan van hun vaste partner. Dat vogelde de Britse bioloog Robin Baker uit. “Ten eerste is het bewezen dat vrouwen bij een minnaar makkelijker en vaker klaarkomen dan bij hun vaste partner”, zo vertelt hij. “Wanneer een vrouw klaarkomt, zuigt ze het sperma als het waren naar binnen. Dat sperma zal dus eerder bij de eicel terechtkomen, dan wanneer er geen orgasme bereikt wordt.”

Maar er is nog een tweede reden: “Een man die seks heeft met een vrouw die een vaste partner heeft, produceert twee keer zoveel sperma als normaal.” En wat als de vrouw de zaadjes van haar vaste partner als haar minnaar in zich draagt? “Sperma herkent de zaadcel van een andere man, door een andere chemische structuur. Als zo’n vijand ontdekt wordt, dan scheiden zij zuur af op de vijandelijke zaadcel. Die barst daardoor open en sterft. In zo’n geval woedt er dus een oorlog in de vagina. En aangezien het leger van de minnaar veel groter is dan dat van de vaste partner, is het zeer waarschijnlijk dat dit leger de oorlog zal winnen.”

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.