De viroloog geeft nu toe dat hij toch zijn mondmasker netjes had moeten dragen op de bus. Zijn reactie: “Et alors?”

Er gaat al enkele dagen deze foto van Marc Van Ranst rond. Volgens Vlaams Belang geeft de viroloog daarmee zelf het slechte voorbeeld, door zijn mondmasker niet te dragen op de bus terwijl dat eigenlijk verplicht is. Zelf reageerde hij door te zeggen dat hij niet wist wanneer die foto gemaakt was, en dus allicht voor de verplichting van kracht was. Hij suggereerde ook dat de foto weleens goed bewerkt kon zijn.

Bij ‘Knack’ gingen ze op zoek naar de waarheid. Door middel van ‘online tools’ ontdekten ze dat de foto niet gemanipuleerd was.

Volgens ‘de bron’ van de foto, werd het plaatje geschoten op 14 mei om 9u52, op bus 601 in Leuven. Metadata van de foto zouden datum en tijdstip ook kunnen bevestigen.

‘Knack’ vroeg aan Van Ranst zelf hoe het mondmasker nu aan de elastiek zat. “Ik neem een paar keer per week die bus van of naar het station. Lang zal het maskertje niet af geweest zijn. Et alors?” klinkt het antwoord. (…) Ik besef dat sommige partijen graag spijkers op laag water zoeken: so be it.”

Nog volgens Van Ranst had-ie wellicht even zijn mondmasker afgenomen, voor de gezichtsherkenning op zijn smartphone. Volgens de paparazzo van dienst had Van Ranst zijn mondmasker veel langer aan zijn oor bengelen, dan voor zo’n gezichtsherkenning.

De moraal van het verhaal: de viroloog had wel degelijk zijn mondmasker afgedaan terwijl dit eigenlijk niet mocht volgens de regels van De Lijn. Maar: heel erg druk was het op die bus blijkbaar niet, dus is dat nu zo erg? Voor iemand die het voorbeeld moet geven misschien wel, maar een viroloog is uiteindelijk ook maar een mens.

 
 
 
 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.