“Het is nu aan de politiek om duidelijke signalen te geven. Naar ons toe, maar vooral naar de bevolking.”

Onze topexperts gaan zichzelf het zwijgen opleggen. Jammer genoeg alleen voor dit weekend. Het gaat onder meer om Marc Van Ranst, Erika Vlieghe, Geert Molenberghs, Niel Hens en Pierre Van Damme. De deskundigen vinden dat de bevoegde politici zich te vaak achter hen verstoppen en te vaak weigeren om interviews over het coronabeleid te geven.

Daarin hebben ze overschot van gelijk, maar viroloog Marc Van Ranst is blijkbaar bang om zijn ‘optredens’ te verliezen en ondermijnt de hele actie door te laten weten dat “de actie niet tegen de media gericht is”. En daar zit de angel. De experten zouden beter zelf wat terughoudender zijn met hun mediaoptredens. Niemand verplicht hen van naar de televisiestudio’s te gaan of kranteninterviews te geven, laat staan de om de media te bevuilen met gekibbel en open brieven.

Ja, de politici laten het afweten, ja sommige experten zijn media-verslaafd. Net voor ze in verbale quarantaine gingen, hadden de experten nog één mededeling. “Er zijn twee opties. Ofwel beslist de politiek dat we een apart orgaan mogen oprichten, puur wetenschappelijk, en geven wij in de toekomst onze kijk op het virus. Ofwel spelen we soloslim, en beginnen we zelf te communiceren met de bevolking om hen correct te informeren.”

Maandag is de zwijgstaking alweer voorbij.