Advocaten Mohamed Ozdemir en Abderrahim Lahlali, stellen de Belgische staat in gebreke.

De termijn is verstreken. Tot vandaag had ons land de tijd gekregen om 10 kinderen van Belgische IS-strijders in staat te stellen om onder begeleiding naar België te reizen. Het lijkt erop dat ons land daar niet in geslaagd is. “België stelt alles in het werk om de reisdocumenten te kunnen bezorgen”, laat Sophie Wilmès (MR) weten. “Alle diplomatieke contacten worden geactiveerd om missies te organiseren in het belang van de kinderen.”

Maar daar kopen we niet veel mee. De families van de extremisten straks echter een heleboel. De advocaten Mohamed Ozdemir en Abderrahim Lahlali gaan er voor zorgen dat de bankrekeningen van de extremisten aardig gespijsd zullen worden. Volgens het uitgesproken vonnis zal ons land een dwangsom van 50.000 euro per dag moeten betalen.

Van de kant van Wilmès horen we geen concrete oplossing. Men wil op het kabinet wel kwijt dat de kinderen – die in  het Al-Hol-kamp verblijven – van hun bewakers het kamp niet mogen verlaten zonder hun moeders. Voor de moeders is er geen vonnis dat België verplicht om ze te repatriëren. Blijkbaar kan het kabinet niet goed kiezen: ofwel 50.000 euro betalen ofwel komen met het slechte nieuws dat de moeders ook zijn mogen meevliegen. Blijkbaar hebben ze in Brussel nog wat geld over en kiezen ze voor het eerste.